Érden épül a magyar Manhattan? Azért a tervben szereplő "felhőkarcolók" elég szelídek

2009.06.23. 15:00

 

Ha magyar Manhattan-ről van szó, akkor az általában Csepelt jelenti (annak ellenére, hogy húsz éve csak tervek vannak), bár olykor-olykor angyalföldi és ferencvárosi felhőkarcolókról is keringtek hírek. Közben pedig felröppent, hogy Érd happolja el a kitüntető címet - már amennyiben ez kitüntetőnek mondható. Nos nem kell megijedni, az érdi Manhattan-ről szóló szóbeszéd enyhe túlzás. Mint az Ingatlanmagazin írja:

 

"februárban a település-központi szabályozási folyamat egy olyan javaslatot tett le az asztalra, mely összesen 9 darab 20 és 60 méter közötti épület építését tette lehetővé. Az azóta eltelt időben Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése csupán annyit változtatott az elképzelésen, hogy a Városközpont területén építhető épületek legnagyobb magassága ne lehessen nagyobb, mint a lakótelepen épült épületek legmagasabbikának másfélszerese, azaz mintegy 50 méter."



Na mármost ötven méterrel még a magyar top tízbe sem lehet bekerülni. A rangsorban tizenakarhanyadik (Halálcsillagnak nevezett) Rendőrszékház például 62 méter. A milliárdos fejlesztésnek a részei azonban nem csak ezek a magasházak lennének, hanem

 

"Ebben az összegben számos városfejlesztés van benne: a nemrég felújított Magyar Földrajzi Múzeum bizonyos mértékű átalakítása és eszközeinek fejlesztése, a Gesztelyi Ház rekonstrukciója, illetve egy új sétálóutca kialakítása. A tervek szerint a Pelikán sétányra keresztelt utca a Felső utcától a lakótelepig vezetne, kávéházakkal, üzletekkel, közösségi terekkel. Simó Károly azt is elmondta, hogy a projekt része még az Alsó utca Budai út felőli szakaszának a teresítése is, ahol a jelenlegi tervek szerint az autóforgalom teljesen meg fog szűnni. A munkák összesen 48 ezer négyzetmétert érintenek, de konkrét építkezés 20 ezer négyzetméteren lesz"



A helyiek persze morognak a "modern" fejlesztések ellen. Az azonban biztos, hogy Érd jelenleg egyáltalán nem annyira városias, mint amennyire egy Budapest tőszomszédságában is megyei jogú várossá nőtt, 63 ezer lakosú településről gondolná az ember. Kérdés persze, hogy ez baj-e?