Milyen lenne a földrengés sújtotta Budapest?

2010.01.28. 09:50
62 hozzászólás
keleti - forrás: origo.hu

 

A Haitit sújtó földrengés után elég sokan elmerengtek azon, vajon hogy érintené egy hasonló természeti katasztrófa a világ más nagyvárosait. Budapesten szerencsére elég hipotetikus a kérdés, de a Gazdasági Rádiónak eszébe jutott megkérdezni egy professzort, hogy mégis mi történne a magyar fővárossal ilyen esetben.

 

"Sokan a paneleket féltik leginkább az ilyen fajta katasztrófától, de a szakértő azt mondja: a lakótelepek építésekor már a hatvanas-hetvenes években is számoltak a földrengés-veszélllyel és elég szilárd kötéseket alkalmaztak.

Komolyabb veszély fenyegetheti viszont azokat a régi belvárosi épületeket, amelyek eredetileg földszintjükön sok kis bolttal , helyiséggel épültek, ezek válaszfalai pedig teherhordó szerkezetek voltak, most viszont ezeket a falakat sorra kibontják a nagy alapterületű üzletek kedvéért. Statikus ugyan kell, hogy legyen a folyamatban, de ő is általában a szokásos szilárdsági mutatókkal számol, nem azokkal, amelyek rengéskor számítanak."

 

Aztán még megemlítette Paksot, amely szerinte biztonságban van és hangsúlyozta, hogy "az átlag magyar lakásépítő nem számol a földrengéssel, pedig hasznos lenne, ha rászánna némi pluszpénzt az épület biztonságára". (Hm... lehet, bár nem hiszem, hogy a "top 10 fontos, de elhanyagolt dologban" benne van).

 

"A legtöbb templom tornyai és kupolái valószínűleg leomlanának, de a Parlamenté valószínűleg állva maradna annak köszönhetően, hogy könnyű acélszerkezettel épült (a tornyok és díszek elpusztulnának)."

 

- ezt már az Origónak mondták az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet kutatói. (Úgy látszik, nem kamu, hogy biztonságos helyen van a Szent Korona.) Véleményük szerint a felújított műemlékek (például a Kálvin téren a templom) jobban bírnák a gyűrődést.

 

"A közműhálózat nagy része Budapesten is tönkremenne. Főleg az öreg közművek, öntöttvas víznyomócsövek és öreg gázcsövek sérülése jelentené a nagy problémát. Emiatt sok helyen tűzvész törne ki: a törött gázcsövekből kiszabaduló gázt meggyújtanák a leszakadó elektromos vezetékekből kipattanó szikrák, ahogyan az nagy földrengéseknél gyakori. Budapesten ebből a szempontból még rosszabb lenne a helyzet, mint Haitin, mert itt egy bonyolultabb infrastruktúrájú, zsúfoltabb területet érintene a katasztrófa."

 

A cikk azért is klassz, mert lemodelleztek pár katasztrófaképet. A legfurább alighanem a Keleti Pályaudvar állva maradt homlokzata (amit címlapképnek nyúltam le), de van egy beomlott kisföldalatti állomás, megroggyant Vár és romos Síp utca is a kínálatban.

Amúgy a  városok romjainak megjelenítése nagyon kedvelt műfaj. A legjobban sikerültek közé tartozik például a SquintOpera vízalatti London sorozata, amelynek képei lassan két éve keringenek blogról blogra. A legklasszabb szerintem a Saint Paul kupolájában csobbanásra készülő kövér pali.

 

Szent Pál

 

A magyar változatokból pedig feltétlenül meg kell említeni Lőrincz Áron szösszeneteit (aki amúgy az égig érő SOTE épületét is készítette). Íme egy:

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?