Elbontották a bódésort a Várban, nagyobbat és rondábbat húztak fel helyette

2010.02.01. 09:02
Bódék

Egy olvasónk szerint miközben a budai Várnegyedben egy tetőablak vágása is óriási jogi hercehurcával jár, a Dísz tér foghíjtelkén a korábbinál rondább és magasabb bódésort húztak fel. Ráadásul úgy tűnik, az ügyben senki sem illetékes:

 

A vári Dísz téren, egy háborús rom miatti üres telken - ami évtizedek óta a szomszédos bérházban működő óvoda kertje - évek óta népművészeti vásár működik több fabódésorban. Most megpályáztatták bérletbe az egészet. Az előző bérlővel az önkormányzat nem tudott megyezni a bódékat illetően, ezért ő pár hete lebontotta az összeset.

Másnap a bontást végzők elkezdték építeni a régihez hasonló alakú és szerkezetű, de kissé nagyobb és magasabb új bódékat. Ezek teteje a tömör téglakerítés fölé nyúlik, tehát a köztársasági elnök és összes vendége gyönyörködhet az OSB lapos, bitumenes hullámpala fedésű. ereszcsatornás bódésorban.

A beruházó önkormányzati illetékes szerint van rá építési engedély, az építési iroda szerint nem tudnak semmit, mert a telek műemlék, ezért a KÖH az építési hatóság. Annak illetékese szerint nem kell építési engedély, mert ez ideiglenes építmény, a polgármester szerint is ez igaz, mert mobil (?) szerkezetekről van szó...

Ez elég érdekes, hiszen még egy külterületi magántelken sem lehet ilyet csak úgy felhúzni. A Várban van olyan kis (40x50 cm-es) tetősíkú kibújó ablak, amit nyolc évi (!) perben nyilvánított a bíróság a - KÖH kérésére elbontandónak -, mert szerinte az építésiengedély-köteles.