Hány kerület marad Budapesten?

2010.03.20. 17:02

Kevés dologban szoktak egyetérteni az Urbanista olvasói, de azt eddig mindenki elismerte, hogy Budapest jelenlegi önkormányzati rendszere tarthatatlanul pocsék. Ennek ellenére húsz év alatt senki nem mert hozzányúlni. Éppen ezért örültem meg a tegnapi hírnek, hogy a Fidesz ismét elővette a kérdést.

Mivel nem feltétlenül szavazatszerző témáról van van szó („nehéz beszélgetéseket” kell lefolytatnia a párt fővárosi polgármestereivel - mondta Orbán), nagyon úgy tűnik, lesz is belőle valami. De mi? Konkrétumok sajnos nem szivárogtak ki, lássuk hát mit emlegettek korábban! Bő egy éve négy elképzelésről volt szó, íme emlékeztetőül:  

 

1. "megmarad a huszonhárom kerület, de bizonyos hatásköröket elvonnának a főváros javára. Megszüntetnék a kerületi szabályozási tervet, egységes vagyongazdálkodást és városrendezést vezetnének be, a képviselők számát nagymértékben csökkentenék."

2. "Budán három, Pesten négy-öt kerület jöhetne létre, megőrizve az önkormányzati jogosítványokat." Elképzelhetőnek tartják, hogy a Duna egyik partján Óbuda, Újbuda és a Hegyvidék, a túloldalon pedig Újpest, Csepel, a Belváros és Pestszentlőrinc-Pesterzsébet köré csoportosulnának a kerületek.

3. "A Fidesz kilencvenes években kidolgozott citykoncepcióját eleveníti fel, ebben a modellben Budapest belső kerületei olvadnának össze. Az elemzésben taglalt példa szerint az I., a II. kerület egy része, az V. a VI., a VII., a VIII. a IX. és a XIII. kerület egy része alkotná a fővárost. A III., a IV. és a XI. kerület megőrizné önállóságát, a többi kerületből összevonással további négy-öt alakulna."

4. "A huszonhárom kerület megszűnne, s a városrészeket elöljárók képviselnék, a Fővárosi Közgyűlés tagjainak száma negyvenre csökkenne."

 

Bár csak érdekességképpen vetette fel egy 2008 őszén tartott konferencián Ughy Attila, a  Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese, hogy "mennyire széttagolt például a Nagykörúton belüli városmag közigazgatása, de három különböző színben vezetett kerületet elég nehéz lenne egyesíteni" - mindenesetre érdekes elgondolás és egybecseng a fenti koncepciókkal is.

Persze az egyes elképzeléseken belül is óriási mozgástér van még, hogy hol húzódnak majd a kerülethatárok. Nekem egyetlen régi nagy álmom van ez ügyben: inkább mellékutcák legyenek a határok, mintsem a főutak. Egész egyszerűen nem jó az, ha a Rákóczi út két oldala különböző kerületekhez tartozik, mint ahogy azt sem szerencsés, hogy mondjuk a Moszkva tér három kerület határán áll.

 

A kerületrendszerről korábban is szó volt az Urbanistán, az itt született kommenteket is érdemes elolvasni.