Jó-e ha pucér gyerekek rohangálnak a városban?

2010.07.15. 10:32

 

 

Eredetileg arról akartam posztot írni, hogy milyen klassz szökőkutat fotóztam Újpesten a most épülő új főtéren. Elsőre olyan mintha a Szabadság téri interaktív vízjáték kisöccse lenne, de kiderült, hogy nem inter csak aktív: ott tör föl a víz, ahol akar, vagyis kötött program szerint, mindegy, hogy elé állunk-e vagy sem. Viszont ez a közönséget egyáltalán nem zavarja: a fürdőgatyás gyerekek pancsikálnak benne, anyukák, apukák a padokon napoznak vagy az árnyékban hűsölnek. Szóval erről akartam írni, de ma reggel (a Mandinernek köszönhetően) belebotlottam egy jobbklikkes publiba.

A szerző szerint egyáltalán nem jó, ha meztelen gyerkőcök rohangálnak a Belvárosban és ez kifejezetten a slumosodás előszobája. Mint írja:

 

Az V. kerület kellős közepén, az MNB, a Bankcenter, az amerikai nagykövetség, az egyébként a szélsőjobboldal abúzusának méltatlanul áldozatul eső hazatérés temploma és más, nyilvánvalóan elhanyagolható reprezentációs/nemzetgazdasági súllyal rendelkező épületek között szemtanúi lehetünk a magyar kreativitásnak, amint nem is annyira kiskorú pucér gyerekek tömegei, szüleik legnagyobb megelégedésére, önfeledten szaladgálnak a vízoszlopok között, több-kevesebb sikerrel kikerülve egy-két bankárt, diplomatát, alacsony beosztású köztisztviselőt. A látvány szürreális, és egyben tökéletes korrajz annak alátámasztásául, hogy miként lehet még mindig nagyon mellélőni egy eredetileg jónak tűnő ötlettel. Egy eredeti koncepció teljes félreértéséről a vizuális típusoknak katt ide.
 
Félve kattintottam a linkre, mert azt hittem "nem is annyira kiskorú pucér gyerekek tömegei" lesznek a képen amint vadul kergetik szegény irodista lányokat, akik csak cigizni jöttek ki a munkahelyük elé. De nem ilyen súlyos a helyzet, gyengébb idegzetűek is megnézhetik.

Meg úgy általában az egész helyzet nem ilyen súlyos. Nyár van, kánikula. Pár hétig másképp működik egy tér mint ahogy megszoktuk. Ha a Vörösmarty téren egész évben piac lenne, az biztos sokakat zavarna - adventben senkit. Ha a Budai várban egész évben pityókás emberek ezrei lődörögnének pohárral a kezükben, az nem lenne előnyös - a Borfesztivált talán a bornemisszák is megbocsájtják és lehetne sorolni a példákat.

Ez hozzátartozik az élettel teli városhoz. Unalmas, konszolidáltan mosolyogó, jól szituált emberekkel csak a látványterveken vannak tele az utcák. Ez sokkal klasszabb.