A Jobbik újra felépítené a Regnum Marianum templomot. Tényleg kellene valami a felrobbantott épület helyére, de mi?

2010.08.18. 17:16
RegnumMarianum templom - forrás: Wikipédia Regnum Marianum templom helye - forrás: hg.hu

 

Elkezdődött az őszi kampány, ami ráadásul jóval közvetlenebbül érinti majd az Urbanistát, mint a tavaszi. A legérdekesebb választási ígéreteket természetesen követni fogjuk, itt van máris az első: a Jobbiknak ugyanis

"célkitűzése, hogy az Országgyűlés, a kormánnyal a Magyar Katolikus Egyházzal, a Fővárosi Önkormányzattal, az érintett budapesti kerületi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel együttműködve a jelen országgyűlési ciklus végéig tárassa fel, és építtesse újjá a Rákosi Mátyás utasítására leromboltatott templomot."

Természetesen a Városliget szélén állt Regnum Marianumról van szó. Akit részletesebben érdekel a templom története, az ebből a remek cikkből tájékozódhat. Dióhéjban annyit érdemes tudni róla, hogy 1931-ben szentelték fel és bár a világháborút különösebben súlyos károk nélkül megúszta, húsz évvel később Rákosi porig romboltatta. (A vasbeton szerkezetet nem tudták egykönnyen hagyományos módon elbontani, így felrobbantották.) Helyére - közhiedelemmel ellentétben nem a Sztálin-szobor, hanem - az a lobogóval rohangáló tanács-köztársaságos figura került, amely most a Memento Parkban van. A szobor talapzatán most egy kereszt és egy felirat hirdeti a pusztítás emlékét.

A Regnum építészetileg is érdekes volt. Kotsis Iván tervezte, aki az egyik legkorábbinak tartott magyarországi modern templomot, a balatonboglárit is alkotta. Az eredeti tervekhez képest a torony költségtakarossági okokból lemaradt (akár csak a máig csonka tornyú bosnyák térinél), de így is szép volt. Bár ami a városépítészeti szempontból a legérdekesebb, jó helyen volt. A Damjanich utca lezárását jelentett, ott, ahol ma nincs semmi csak egy forgalmas, kietlen kereszteződés.


Urbanista nagyobb térképen való megjelenítése


Na és akkor lássuk az érveket az újjáépítés mellett és ellen.

Először is: az 56-osok terével (ex-Felvonulási tér) kellene valamit kezdeni, leginkább megszüntetni: felszántani és bevetni... nem sóval hanem fűmaggal. Magyarán vissza kellene adni a területet Ligetnek. Jelenleg amúgy sem tér, hanem csak egy bazi nagy felszíni parkoló. A tervekben mélygarázs + parkosítás szerepel, de félek, hogy túl jó helyen van ez a placc ahhoz, hogy ne telepítsenek oda valami komolyabb pénztermelő egységet.

A tereprendezésbe beletartozik az is, hogy kezdjünk valamit a Regnum Marianum emlékével. Jelenleg egy kereszt és egy - mit szépítsük - óriásplakát hirdeti, mi volt és mi történt itt, ami lássuk be nem a legjobb megoldás. Lehetne védeni, hogy nagyon posztmodern és provokatív, de nem hiszem hogy bárkinek is tetszene ebben a formában.

Nem vagyok biztos, hogy jó ötlet lenne a templom újjáépítése eredeti formájában. Nem csak azért nem, mert szerepét átvette az 1991-ben épült Zoborhegy téri Regnum Marianum templom, ahol az egykori városligeti épület maradványai is megtekinthetők. Sokkal inkább azért nem, mert a Katolikus Egyháznak (vagy akár a mai napig működő Regnum Marianum Mozgalomnak) jelenleg sem igénye, sem kapacitása nem lenne erre.

Persze épülhetne valamilyen emlékmű a helyén, ami akár a kommunizmus áldozatainak állíthatna emléket (ilyen azt hiszem Magyarországon csak Csömörön van). Más kérdés, hogy mennyire kerülne az jó helyre, egy saroknyira 56-os emlékműtől. A jelenlegi emlékmű Szoborlap oldalán például egy érdekes megoldás van: építsék fel a régi templom altemplomát a jelenlegi tanács-köztársaságos spirál talapzat helyett és kerüljön arra valami.

A harmadik lehetőség, hogy valamilyen más épület épülne fel, ami formájában, szellemiségében méltó az előd szellemiségéhez, ám olyan funkciója van, amellyel állami/fővárosi szinten is vállalható a felépítése.

Tippek? Épüljön emlékmű? Épüljön templom? Épüljön egy másik épület?

/Tipp: Sadia, kösz!/