Olvasónk szerint tarthatatlan a helyzet a XIII. kerületben: a folyamatos sétálóutca-építések miatt már nem lehet parkolni

2010.08.25. 22:42

Bár magam inkább sétapárti vagyok, de ez nem jelenti, azt, hogy ne érteném meg az autósok problémáit. Sőt, ha olykor mégsem értem meg, a hangjuknak még akkor is szívesen helyt adok. Hogy mennyire van igaza Péternek, és hogy mennyire megnyugtató az alpolgármester válasza, azt a Nyájas Olvasókra bízom. Mindenesetre a "további problémák" alatt szereplő észrevételekkel azt hiszem közlekedési módtól függetlenül mindenki egyetért, azokat tényleg orvosolni kellene. Íme a levél, és a levélváltás az önkormányzattal:

 

T. Cím!

Kb. egy éve volt egy bejegyzésük a Hollán Ernő utca sétálóutcává építéséről, most az egy éves évfordulót az Önkormányzat újabb sétálóutca építéssel ünnepli, ezúttal 3 utcával odébb. Mi leszünk a sétálóutcák földje... Persze több környékbeli társasház tetőtér beépítési lehetősége is amiatt dőlt dugába, mert nem tudnak az új lakóegységekhez parkolót is biztosítani. De amikor az Önkormányzat szünteti meg parkolók tucatjait, akkor semmi sincs, minden rendben. Lentebb látható egy levélváltásom az alpolgármesterrel, mindenki döntse el maga, hogy kérdéseimre választ kaptam-e és a válaszok megnyugtatóak-e. A hivatkozott 2007. márciusi előterjesztést külön ajánlom mindenkienk a figyelmébe, tényleg megtalálható a honlapon, aktuális is (bő 3 év fél éves és egy régebbi tanulmányból van összeollózva) és abból is kiderül, ami a levélben is benne van: "a szúfoltság nőni fog". És ezt kérem tessék elfogadni, az Önkormányzat pedig a kirajzolódó (legyen minden 3. utca sétálóutca) koncepciójával igyekszik is beteljesíteni ezt a jóslatot!

U.i.: A munkálatoknak a tájékoztató tábla tanulsága szerint 2010.augusztus 20-án kellett befejeződniük. Ez persze nem történt meg, olyannyira nem, hogy kb. egy hete áll a térkövezés, az utcának csak kb. harmadát fedi azóta is új burkolat...

Üdv.
... Péter




Von: ...
An: epites@bp13.hu
Kopie: ugyfelszolgalat@bp13.hu, onkorm@bp13.hu, polgarmester@bp13.hu
Betreff: Közterület rendezés, parkolóhelyek
Datum: Mon, 09. Aug 2010 12:16:50

Csonka Tamás Építésügyi Osztályvezető részére

Tisztelt Csonka Tamás Úr!

Problémám nem tudom kihez tartozik pontosan, kérdéseimmel kihez fordulhatok közterület rendezés, közterületi parkolóhelyek témakörben, de talán Ön az illetékes. Amennyiben nem, kérem továbbítsa levelem az illetékeshez, bár próbáltam több címre becímezni, hogy könnyebben eljuthasson az illetékeshez.

A XIII. kerület ... utca ... szám alatt lakom, új kerületi lakosként, kb. 1 éve. A parkolási helyzet már beköltözésemkor sem volt túl rózsás, amit lakóhelyválasztásommal mintegy el is fogadok, de az azóta történt változások igen negatívan érintették a parkolási lehetőségeket, amit nem tudok már szó nélkül hagyni. Mivel az említett társasház a Vígszínház oldalával szemben található, ezért igen zsúfolt környezetről beszélünk, ami Vígszínházi előadási időben szinte lehetetlenné teszi az autóval közlekedő lakosok megfelelő parkolását.

Nemrég azonban olyan közterületrendezési koncepció bontakozott ki a környéken, ami esti illetve már hétvégi időpontokban is lehetetlenné teszi a parkolást, pedig még bőven nyári szünet van a színházban, bele se merek gondolni, hogy a szezon beindulásával mi várható. Az ellehetetlenítő lépések:

-Pannónia utca Vígszíház felöli oldalán a Vígszínház előtt eddig egy mozgássérült parkoló volt. Ezt a parkolót most megszüntették és helyette kb. 3 parkolónyi helyen kerékpárparkolót létesítettek. Ennek a kihasználtsága eddigi tapasztalataim szerint elég rossz, leginkább 2-3 kerékpár látható benne, persze robogók és nagymotorok többször feltűnnek (minden retorzió nélkül) a parkolóban. Ezzel egy időben a korábbi egy mozgássérült parkolót kitolták a kerékparkoló elé.

-Fenti munkálatok után pár héttel a Pannónia utca túloldalán 6 taxi számára taxiparkoló került kialakításra, valamint ezzel egyidejűleg még egy mozgássérült parkoló került kialakításra a meglévő mozgássérült parkoló elé. (Ditrói Mór utcai taxiparkoló áthelyezése)

-Ditrói Mór utca sétálóutcává alakítása (úgy, hogy 3 utcával arrébb a Hollán Ernő utca is sétáló utca, tehát itt már minden 3. utcánk sétálóutca...)

Korábbi problémák:
-Vígszínház utca-Pannónia utca sarkán félbemaradt építkezés lekerítve közterületen!! raklapokkal és deszkákkal (több, mint 1 éve áll így, télen hóomlás, nyáron vakolatomlás miatt így is sok autó sérült ott meg, következménye nincs, 2-6 parkolóhely elfoglalva...)

-Pannónia utca 6. előtt "Megállni tilos tábla" kiegészítő rakodás és 8-18 óráig táblákkal: senki nem érti, mire vonatkozik? A Vígszínháznak van itt ugyan egy földszinti raktára, de ott folyamatos rakodást nem végeznek, ezen kívül az utcában még hasonló raktár min. 3 van, ami nincs kitáblázva. Amúgy ez a rész is, illetve hátrébb még 1-2 parkolóhely rendszeresen le van kerítve a Vígszínház dolgozói részére "maszek" oszlopokkal (felnire heggesztett vasoszlop), nem tudni milyen jogon, amikor a Vígszínház mögött 12 kijelölt Vígszínházi parkolóhely található.

Fentiek eredményeképp átmenetileg vagy véglegesen 40-50 parkolóhely szűnt meg vagy használhatatlan. Körúton nem parkolhatok, bár kb. 30 méterre lakom tőle. Kérdésem, hogy pontosan milyen koncepcióval rendelkezik az önkormányzat a parkolási gondok enyhítésére, mikor, hol és konkrétan milyen új parkolóhelyek lesznek létesítve a kiesett helyek pótlására? Lakossági egyeztetés történt-e az említett parkolást érintő negatív projektekkel kapcsolatban? Új társasházak csak megfelelő mennyiségű új parkolókapacitással létesíthetőek, a régieknél meg úgy látszik teljesen rendjén való, ha a környéken lévő kb. 10 társasházra jut összesen olyan 70 parkolóhely, amibe beleszámít a Vígszínház és a környék 4-5 jelentősebb éttermének látogatóközönsége is.

Természetesen értékelem a szándékot, amellyel a Vígszínház környékét nívósabb környezetté szeretnék alakítani, de ezt nem a lakosok komoly parkolási gondjainak növelésével kellene kezdeni, hanem megfelelő új parkolóhelyek létesítésével, aztán lehetne elvenni a korábbi parkolóhelyeket. Lakásválasztásomkor pont azért erre a környékre esett a választásom, mert itt lehet(ett akkor még) közterületen parkolni. Ár alapján vehettem volna V. kerületi sétálóutcában is lakást, kategóriákkal magasabb presztízsértékkel és lassan hasonló számú parkolási lehetőséggel. Fent leírt állításaimat természetesen megfelelő fénykép dokumentációval is bármikor alá tudom támasztani, amit jelen levelemhez méretei miatt csatolni nem áll módomban.

Várom mihamarabbi kielégítő válaszát! Amennyiben záros határidőn belül választ nem kapok, úgy betudom a kerületi parkolási és fejlesztési koncepció teljes hiányának és természetesen ezt a nyilvánosság felé is továbbítom minden általam elérhető csatornán!

Üdvözlettel:
...
Bp., XIII. ...
+36...



Von:
Borszéki Gyula
An: ...
Betreff: Válasz: Közterület rendezés, parkolóhelyek
Datum: Mon, 23. Aug 2010 11:32:47



Tisztelt .... Úr!

Levelére az alábbiakat válaszolom.
Budapesten - különös tekintettel a XIII. kerületre - a kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának megteremtése közös érdekünk. A környezetkímélõ "tömegközlekedésnek" ez a fajtája minden segítséget megérdemel. A Vígszínház kérésére, és nem mellékesen költségére került kihelyezésre a kerékpártároló. Az illetéktelen, jogtalan használattal kapcsolatos észrevételét továbbítom a közterület-felügyelet felé. A taxiállomás a Ditrói Mór utcából került áthelyezésre. A közterületeket több funkcióra kell alkalmassá tenni. A parkolás mellett helyet kell biztosítani a gyalogosoknak, azoknak is, akik találkozni, beszélgetni szeretnének. A sétálóutcák alkalmasak arra, hogy a "lüktetõ, rohanó" belvárosi forgalomban kis szigetet képezzünk, ahol az emberek szívesen pihennek, isznak meg egy kávét stb. A város patináns és népszerû színháza és a környéken élõk érdekét szolgálja a Ditrói Mór utca átalakítása. A Vígszínház utcai épületen az életveszély-elhárítási munkák a nagy költségek miatt húzódnak. Önnek igaza van, a lekerítés szakszerûtlen, a helyzet megváltoztatása érdekében intézkedtünk. Az Ön által említett "Várakozni tilos" tábla a térben és idõben korlátozó kiegészítõ táblával egy "Koncentrált rakodóhely", amely nem a Vígszínház kizárólagos rakodóhelye. A levelében hivatkozott egyéb "lekerítéseket" a közterület-felügyelettel ellenõriztetem. A színház mögötti parkolóhelyek a telken belül vannak. A belváros jelentõsen parkolóhiányos. Amikor az Újlipótváros kiépült, nem tudták tervezni a mai gépjármûforgalmat. A motorizáció okozta zsúfoltság várhatóan nõni fog. A polgármesteri hivatal honlapján a 2007. márciusi képviselõ-testületi elõterjesztések között a 4. napirendi pont keretében olvashat az önkormányzat parkolási koncepciójáról.

Kérem válaszom elfogadását.

Tisztelettel

Borszéki Gyula
alpolgármester