Lovagterem egy fantasy-filmből? Nem, ez a Halászbástya Étterem

2010.10.27. 14:42

Halászbástya Étterem a Halászbástya épületében

Ha nincs odaírva, magamtól talán rá sem jövök, hol készült a kép. A Halászbástya Étterem kimaradt az életemből. Úgy emlékszem gyerekkoromban oda nem mehettem be, de már nem emlékeztem, hogy le volt-e zárva a terület vagy csak apám mondta, hogy semmi keresni valóm ott. Na most megtudtam: az utóbbi lehetett a helyzet, ugyanis a felújítás kapcsán kiadott sajtóközlemény szerint "az északi Híradás-toronyban az 1930-as években kapott helyet a Budapesti Történeti Múzeum kőtára, mely később Halászbástya Étteremként üzemelt az 1970-es évektől egészen 2003-ig."

Hogy mi volt az északi bástya eredeti funkciója, azt nem tudom (még az amúgy kivételesen alapos Wikipédia-szócikkben sem szerepel), de mindenesetre most egy ilyen klasszul berendezett étterem üzemel benne.

 

Az I. Kerületi Önkormányzat nyilvános pályázatot írt ki, ugyanis akkor már 8 éve nem tudták önkormányzati büdzséből felújítani a Halászbástyát. Az épület nagyon leromlott állaga miatt sürgető volt ezeknek a munkálatoknak az elvégzése, ugyanis a Halászbástya kilátó teljes területének 50%-a nem volt látogatható. A pályázatot 2006-ban nyerte meg a Liget-Terasz Kft., amellyel az önkormányzat 2007 augusztusában kötött határozott időre, 20 évre szóló megállapodást. A pályázat nyertesének nemcsak az éttermet kellett kialakítania, hanem védett műemlékként a teljes körű felújítási munkálatokat is finanszíroznia kellett. Az átadás határideje másfél évet csúszott a műemléki rekonstrukció elhúzódása miatt. A Halászbástya természetesen továbbra is az Önkormányzat tulajdona, jelenlegi használói bérlői az épületegyüttesnek. Csak a kőépítészeti felújításokra 300 millió forintot költöttek az építkezés során, és havi 5 millió forintos bérleti díjukat 10 évig kedvezményes módon fizetik, ha további felújításokra, befektetésekre is sor kerül. 

-írja az étterem sajtóközleménye, amelyből kiderül, hogy a belsőépítészeti munkákat (például az új csillárok tervezését) Bálint Ágnes végezte.