Van-e élet az Ingatlan.com-on túl? Innovatív hirdetési oldalak

2010.11.03. 13:50

Nem vagyok közgazdász, de biztos vagyok benne, hogy ha valaki tök ugyanazt próbálja csinálni, mint a piacvezető, az nem nagyon vezet sehova. Nincsenek látogatottsági, feltöltési adatok a kezemben, de felteszem, hogy a piacvezető ingatlanhirdetési oldal itthon az Ingatlan.com, legalábbis a tőletek kapott hirdetéslinkek 99 százaléka odamutat.

Ha valaki feltesz egy hirdetést több helyre is, akkor a "kom" biztos benne van, vagyis a vásárlónak teljesen felesleges a többi helyen is keresni (még akkor is, ha hihetetlenül sok, egy kaptafára készült ingatlanos apróhirdetési oldal működik vagy tengődik). Vagy nem?

Van egy pár honlap, ahol nem pont ugyanazt kínálják, mint a legnagyobbnál. Ezeknek a plusz szolgáltatásoknak egy része arra is alkalmas, hogy miután megtaláltuk az ingatlan.comon a nekünk tetsző kecót, plusz információkat egy másik oldalon keressünk róla.

Ilyen lehet hagyományosan az ingyenes fotófeltöltés - vagyis megtalálom a kép nélküli hirdetést ott, ahol fizetni kell a fotókért és utána a szövegre ráguglizva megtalálom egy olyan oldalon is, ahol vannak róla képek. Szép-szép, de erre nehéz építeni egy új oldalt, mert ha még a fotókért sem kell fizetni, akkor vajon miből tudok bevételt generálni egy kis látogatottságú oldalon?

Nos lássunk pár innovatív megoldást!

A Szegedre koncentráló 3D Ingatlanpiac újítása azonnal szembeötlő: a kínált ingatlanok helyiségről, helyiségre virtuálisan bejárhatók.  Ennek előnyét nem kell ecsetelni, tök jó, ráadásul a 3D-s modell elkészítéséért pénzt lehet elkérni. Ugyanakkor amilyen nagyívű újítás az alapötlet, annyira el van hanyagolva az oldal felépítése, nem lehet benne igazán keresni, azt pedig, hogy miként lehet hirdetést feladni, egyszerűen nem is találtam meg.

Ami gyengesége a 3D Ingatlanpiacnak, az a fő erőssége a Költözz.be oldalnak. Rögtön átlátható, jól kereshető, ráadásul az egész dizájn valami divatos web2-es hangulatot áraszt, mintha mondjuk az új Twitteren vagy a Facebookon lennénk.

Ez persze kevés lenne a sikerhez, ami igazán vonzóvá teheti az ingatlankeresők szemében, az az, hogy csak pontos címmel lehet feltölteni hirdetést. Persze ezzel rögtön kizártuk a legtöbb ügynökséget, ami megint csak kedvez a keresőknek, kérdés, honnan lesz akkor bevétele az oldalnak. Az újszerű fizetési mód azonban, hogy megjelenésenként kell csak fizetni, mint a hirdetéseknél - az eladási ár 0,0001 százalékát (egymilliomod részét), illetve a kiadási ár 0,01 százalékát (tízezred részét) -  esetleg vonzóvá teheti az oldalt a kizárólagos szerződéssel dolgozó ügynökök szemében is.

A 3D-s bejárás mellett több hagyományos videóoldal is van, mint amilyen a profin összerakott Shot4sale.com vagy a Zalaegerszeg környékére koncentráló, néhol bájosan amatőr Ingatlan.tv. Nem tudom ezekben valahogy nem érzem a nagy kitörési potenciált. Ami persze nem jelent semmit, hiszen a Tulajdonstól.com is jó ötletnek tűnt, ám az elmúlt két év alatt még sem ért el jelentős áttörést.

Szerintetek? Van értelme új ingatlanhirdetési oldalt indítani? Vagy hirdetni a megszokottakon kívül máshol

Frissítve: Elkerülte a figyelmemet, de mint egy kommentben jelezte az üzemeletető, az EladóKiadóIngatlan oldal is tartalmaz számos újítást - részletek a hozzászólásban.