Ilyen lesz az Erzsébet híd pesti hídfője. Eltűnnek az autók és a római romok

2010.11.09. 08:33
m15 13[1]

 

Miként a Városban blog is megírta, új látványtervek kerültek fel a Budapest Szíve programról (a korábbiakat itt tekinthetitek meg). Ott a Kiskörút látványterveiből szemezgettek, itt most a szintén frissen kikerült Március 15-e teret nézegethetjük.

 

m15 06[1]

 

Ami a legfontosabb: egy elég használható térséget alakítottak ki (illetve fognak, reméljük). Eddig ugyanis a Duna korzó valahogy sehogy sem ért véget a déli végén, csak úgy egyszerűen elfogyott. A tulajdonképpeni teret négy oldalról autóforgalom fogta közre, nagy részét pedig a kiásott római romok foglalták el. Semmi bajom a romokkal, van ahol "működnek", jókat lehet játszani rajtuk, itt úgy tűnik, útban voltak. Mondjuk ez utóbbira legklasszikusabb példa az éveken (évtizeden?) át felbontott főtér Kolozsvárott a Mátyás-szobor előtt.

 

m15 02[1]

 

 

Nos a legfőbb változás, hogy a romokat eltüntették - nem temették vissza teljesen, üvegen át be lehet kukucskálni majd (talán le is lehet menni?) -, és jó nagy teret kapunk a sétálásra - nyugodtan nevezhetjük most már egy kis parknak a teret. Nem lett túldizájnolva, de például a beöblösödésekben kialakított padok egész pofásak.

 

m15 08[1]

 

Persze azért a lelki szemeink elől ne hessegessük el, hogy ott a piaristák épülete előtt (amelyre hamarosan visszatérek majd) egy építési telek van! Amit előbb-utóbb használni is szeretnének, szóval mindez ideiglenesnek tekinthető. Na persze ez esetünkben azért öt-tíz évet biztosan jelent. Addig is jó sok látványterv itt.

 

m15 07[1]
m15 09[1]