Újabb gördeszkapályát adtak át Budapesten. Klassz, bár az előre gyártott graffiti helyett jöhetett volna egy legal fal

2010.11.24. 09:44

 

Átadták azt a zuglói gördeszkapályát, amelyről már korábban is írtunk, hogy "gördeszkás szakszervezetek" bevonásával épül. A helyszínről az Urbanista tudósítója, Dzsilla jelentkezett. Íme:

Múlt hét pénteken adták át a Zöldülő Budapest program keretein belül a városligeti gördeszkapályát. Egy régi sportpálya helyén, a Petőfi Csarnok szomszédságában található pályát a Főkert tervezte és a kivitelezést is ők bonyolították le. 2010 egyébként is a gördeszkapályák éve volt, mivel nem rég adták át az Erzsébet téri pályát is, illetve mint az egy kisfilmből kiderült, Sashalmon is kialakítottak egyet a közelmúltban. A városligeti esetében majdnem 1000 m2-es területen közepes nehézségű pályát hoztak létre, mivel a cél az volt, hogy a teljesen kezdőktől a közel profikig bárki tudja használni. Ez azt jelenti, hogy az elemek maximális magassága másfél méter. Elég nagy területről van szó, így némi zöldítés-fásítás is elfért a jórészt aszfaltozott játéktér mellé. Használhatóság szempontjából tök jó lenne, ha egy gördeszkás megírná hogy milyen lett, mivel ez a sport tőlem eléggé távol áll, viszont elolvastam a házirendet. Eszerint a pályát csak egysoros görkorcsolyával és gördeszkával lehet használni, BMX-szel tehát nem (tud valaki olyat ahol azt is lehet?). Ezen kívül ki van írva persze, hogy milyen védőfelszerelésben lehet sportolni, de ezt már az átadón tartott bemutatón sem tartották be. Milyen szerencse, hogy a házirend tábla mellé egy segélykérő telefont is elhelyeztek.

A bejárat mellé raktak egy „graffiti falat” is, amit azért raktam idézőjelbe, mert nem ún. legálfalról van szó, hanem egy falfestményről, amit az a Rapa készített, akit például az egyik Színes városos alkotásról is ismerhettek. Egyébként nagyon előítéletes módon azt mondtam pénteken, hogy mire visszamegyek fotózni, biztos tele lesz tegelve az egész, de egy kis ragacson kívül semmit nem találtam. Lehetséges egyébként, hogy a vizuális környezetszennyezés elkerülése végett nem a legjobb ötlet, de én ilyen pályák mellé raknék olyan felületet, amire lehet fújni, bár elképzelhető, hogy a gördeszkás és graffitis kultúra csak szerintem van jelentős átfedésben egymással.