Új vasútállomás épül az Éles saroknál, a Rákosrendező utasforgalmát meg áthelyezik a Hungária körúthoz

2011.01.10. 08:35

elessarokVolt ugye szó arról, hogy az Éles saroknál lesz egy kis átalakítás a közeljövőben: többszintes, közös villamos- és vasúti megálló a Fehér út folytatásában, meg ilyenek. Úgy tűnik, hogy most lesz is belőle valami, legalábbis a kormányzati portálon megjelent róla egy sajtóközlemény. Eszerint:

 

Kőbánya-felső állomás utasforgalmát áthelyezik az Éles sarokhoz, illeszkedve a későbbiekben kiépülő közlekedési csomóponthoz.

 

A fejlesztés részeként a Tankcsapda körút (vagyis a Fehér út, Nagy Lajos tengely) másik végén is hozzányúlnak a vasúthoz. Mint írják:

 

a jelenleg kielégítő városi kapcsolatokkal nem rendelkező Rákosrendező állomás utasforgalmát a tervek szerint a Hungária körút térségében létesülő új megállóhely veszi át. A vasúti utasforgalmi helyek jobb megközelíthetősége érdekében Rákospalota-Újpest állomáson új P+R parkolókat és kerékpártárolókat hoznak létre. A vasutat keresztező szintbeni közúti átjárókat korszerűsítik, ennek hatására a közúti várakozási idők csökkenhetnek.

 

A fejlesztés pályakorszerűsítéssel, bővítéssel, miegymással jár természetesen, részletek a sajtóközleményben. A pénz állítólag megvan rá, ami pedig a határidőket illeti:

 

A beruházás kivitelezése a Nyugati vonalcsoporton legkorábban 2012-ben kezdődhet meg, a Keleti pályaudvar csatlakozó vonalszakaszait érintő beruházásé pedig ennek befejezését követően, legkorábban 2015-ben indulhat el.

A nagy kérdés már csak az, hogy mi lesz a Rákosrendező helyén, mely az egyik legizgalmasabb barnamezős fejlesztési terület Pesten.

(Kiemelések tőlem, tipp: @fovarosibloghu)