Ilyen lett volna az 1928-as Budapesti Olimpia helyszíne

2011.12.08. 14:00
Budapesti olimpia 1928

 

Valódi kincsre bukkant egyik legkedvesebb blogom, a Dunai Szigetek szerzője: az 1928-as Budapesti Olimpia tervére! Mint remek posztjában írja:

 

Kevéssé ismert, hogy Budapest pótrendezése felvetődött Athén pénzügyi nehézségei miatt az első Olimpiai játékoknál. Később a magyar sportvezetők komoly reklámhadjáratot indítottak a magyar fővárosnak, és szinte már biztosra vették az 1920-as megvalósulást, ám a világháború közbeszólt. A Trianoni tragédia után az ország testi és szellemi megújulásra tett erőfeszítései között újra megjelent a budapesti Olimpia, mint távlati terv. Egy ilyen nagyszabású rendezvényhez azonban szükség volt egy több tízezer fős, korszerű stadionra és egyéb sportkomplexumokra. Ilyen létesítmények akkoriban nem léteztek az országban, így hát elsőként ezt a problémát kellett megoldani. Helyszínként számos terület jött szóba, köztük több budapesti sziget is. Elsősorban természetesen a Margit-szigettel számoltak, hiszen ott már szinte kész infrastruktúra várta volna a fejlesztéseket. Szóba került az Óbudai-sziget, bár az akkoriban leginkább konyhakert szántó és legelő volt.

 

 

 

Érdekes a Margit-szigettel szembeni fő ellenérv:

 

„Hogy képzelik ők a sport komoly tréningjét? Hogy a sportoló ifjúság egyik szemével a trénerjére tekint, a másikkal pedig a női bokákban fog gyönyörködni?”

 

Úgyhogy a délvidéki görög családból származó - számos sportágban jeleskedő -Manno Leonidas a Nép-szigetre (Szúnyog-szigetre) tervezte az olimpiát. A mai igényekhez mérten csöpp fejlesztés, akkor grandiózusnak számíthatott. Lássuk milyen részei lettek volna:

 

Budapesti olimpia 1928

Stadion 400 méteres futópályával, kerékpárpályával, focipályával (B). Tőle északra fedett csarnok a tornászok, vívók, birkózók számára (C). A második sportkomplexumban kapott volna helyet nagy tribünnel a hokipálya, a futók és focisták edzőpályái, valamint a motorverseny-pálya (E, F, G, H). Tőle északra létesült volna a lósportokat befogadó pálya (I, J, K). A sziget dunai oldalán következtek a lövészek (M), és még a hídtól délre állt volna a krikett és rögbi pálya (U). A híd túloldalán a kutyáké lett volna a főszerep, kiállítási csarnok, (X) versenypálya és rendőrkutya tréningtelep (Y) formájában. A fő stadion mellé tervezték a kiszolgáló létesítményeket, szállodát (R), kávézókat (O), hajóállomást (S), strandot (N) valamint számtalan teniszpályát (T).

Budapesti olimpia 1928

 

Még több érdekesség a projektről a Dunai Szigetek blogon.