A legdögösebb pesti kertkapuról kiderült, hogy nem "proliszecessziós", még csak nem is egy szétesett sebváltó

2012.06.03. 21:43

 

Van egy fantasztikus kertkapu egy mátyásföldi kerítésen. Nekem kifejezetten tetszik, bár csak annyit tudtam írni róla tavaly, hogy talán az utcának nevet adó Vasminiszter (vagyis Baross Gábor) emlékére készült a fogaskerék-kompozíció. Nos bárhogy is van, az biztos, hogy a kommentekben elhangzott tippek jó része mellé trafált, bár voltak, akik a vége felé már pedzegették (a bevallom, számomra sem egyértelmű) megoldást, melyet végül Bolla Zoltán osztott meg az Urbanista olvasóival. Kösz!

 

Az itt publikált kapu nem „proliszecesszió”, ahogy valaki kommentelte, hanem egy híres New York-i felhőkarcoló exkluzív lakosztályának art deco kovácsoltvas replikája. Az épület a Chanin Building  – az amúgy szintén híres Chrysler Building szomszédja – , John T. Sloan és Thomas Markoe Robertson alkotása, 1927-1929-ből. A kaput a műlakatos a párizsi tanultságú Rene Paul Chambellan készítette 1928-ban.

 

Érdemes a művész nevére kattintani, rengeteg lenyűgöző alkotás ömlik elénk! A pesti kópiáról (mely továbbra is tetszik) a linkelt posztban láthattok több képet.