Mit keres a Terror Háza a Gizmodón? Alighanem tévedésből került a világ egyik legnépszerűbb blogjának különös toplistájába

2012.06.09. 21:44

Hungarian_Secret_Police_HQ.jpg_3072x2304

 

A magyar társadalom nem túl megosztott, ha építészeti alkotások megítéléséről van szó. Nagyjából meg lehet saccolni előre, mi az, ami az emberek 90%-ának tetszeni fog.Kivéve, ha valami politikához köthető, mert akkor az épület tetszési indexe nagyjából tükrözi a legfrissebb közvéleménykutatási eredményeket, függetlenül attól, hogy a Nemzeti Színházról vagy a Lehel Csarnokról van-e szó.

(A CET kicsit bonyolultabb ügy ennél, annak a háttere annyira átláthatatlanul kusza, hogy az egyszeri szavazópolgár nem tudja eldönteni, hogy akkor most tessen-e neki vagy sem.)

Viszont a Terror Háza pengefala szerintem politikától függetlenül remek dolog - egy évtized elteltével talán már azok is elfogadták, megszerették akik kezdetben idegenkedtek tőle*. Érdekes, hogy időről időre felbukkan a nemzetközi blogoszférában - legutóbb például a Weburbanist lelkesedett érte, a világ legjobb épületfeliratai közé választva.

Most viszont alighanem tévedésből került az épület a Gizmodo toplistájára. A Gawker blogbirodalomhoz tartozó  techblog (melynek közel 400 ezer Twitter-, és több mint 420 ezer Facebook-követője nagyjából jól mutatja a súlyát) 15 olyan titkos bázist mutat be (az oobject.com nyomán), amely cseppet sincs elrejtve a világ szeme elől - sőt.

Van a listán szovjet, izraeli, brit, usa-központ, mindegyikről kilóméterekről süt, hogy "szupertitkos bázisok". Ám amire minden honfitársunk felkapja fejét, az a Hungarian Secret Police HQ, vagyis a Terror Háza volt. Ez ugyanis a legfeltűnőbb mind között. Valójában nem lőttek nagyon mellé a nyilas-ávós központtal, télnyleg ez volt az. Igaz, akkoriban tökéletesen belolvadt a környezetébe. Ugye nem gondolták komolyan, hogy ez a felirat ott volt már a negyvenes években is?

Mindegy, ha másra nem, arra jó volt a listába kerülés, hogy kapott egy kis reklámot a budapesti kortárs építészet...

(Tipp Mimi Travelo/BpButik - nagyon köszi! Kép: wikimedia)

* Jaj, be kell látnom duplán tévedtem. 1. A kommenteket olvasva ugyanis rá kellett jönnöm, hogy még mindig politikai alapon ítéli meg a többség a pengefalat. 2. Ha pedig ez (ki tudja hány évtized elteltével) elmúlik, akkor meg jó darabig inkább utálni fogja a zöm, mert nem nagyon felel meg a közízlésnek. Bocs...