Balesetveszélyes játszóterek a Ferencvárosban. Dizájnosnak dizájnos, de kinek jutott eszébe üveg elemeket építeni bele?

2012.09.22. 08:04

Ferenc tér - fotó: Ladiszlai Gábor

Még több kép a galériában.

Ladiszlai Gábor - akivel már volt egy mókás kalandunk, legutóbb pedig az utólagos erkélyráépítésekről írt egyizgalmas posztot - most egy ferencvárosi játszótérről küldött fotókat. Ráadásul nem is akármelyikről, hanem a Ferenc tériről.

Ez a játszótér ugyanis nagyon jól néz ki, kifejezetten dögös a csempedombja, tele van eredeti megoldásokkal, csak... csak én még nem hallottam soha pozitív véleményt róla a használóktól. Egyesek kifejezetten annak a példájaként emlegetik, milyen amikor elmarad a közösségi tervezés és egy olyan játszótér születik, ahol mondjuk táblák tiltják meg bizonyos elemekre a felmászást, mert balesetveszélyesek. Pedig akkor még új és szép volt az egész - nem úgy mint most. Ahogy Gábor írja:

 

Ferenc tér - fotó: Ladiszlai Gábor

Még több kép a galériában.

"Egy kicsivel több, mint egy hónapja voltam a Ferenc Téren, és elég ramaty állapotokat találtam. A tisztasággal is gondok voltak, de kb annyira, mint bármely pesti parkban. Inkább az tűnt fel, hogy a néhány éve kialakított tér műtárgyai szétesnek .

Vajon mikor jön el az az idő, amikor a kialakítás előtt gondolnak arra is, hogy nem csak az átadásig, vagy a garanciális javítások határidejéig kell ezeknek egyben maradniuk, hanem esetleg utána is? Egyes részleteket kifejezetten silány, vagy egyszerűen nem oda illő, (tehát külső és extrém felhasználásra tervezett) alapanyagokból oldottak meg, nyilván ez volt a legolcsóbb. (Vagy ha a pénz nem volt szempont -amin azért meglepődnék-, akkor jogos a kérdés, hogy miért???)

Pár példa: 

  • A szökőkút előtti elvezető fedését miért olyan műanyaggal oldották meg, amit eddig csak fedett uszodákban lehetett látni? Egy parkban átmegy rajta bicikli, gördeszka, babakocsi, nem is beszélve az ugráló gyerekekről, akikre itt nincs ki rászóljon. (És minek is? Elvégre ez egy park, a gyereknek ott kell kiélnie magát.) A hiányzó rácsokat senki sem pótolta, pedig ez egy 3-4 éves szaladgáló gyerek biztonságára veszélyes lehet. Ahol pótolták, ott a módot és alapanyagot nem is minősíteném.
  • A dombra emlékeztető szökőkútról jön le a mozaik, kérdés, hogy néhány év után vajon miért?
  • Ha már ugráló gyerekek. Egy ilyen parkba miért kell üveget beépíteni??? Természetesen hiányzik, a mögötte lévő neonok is hiányoznak, és kérdés, hogy vajon áramtalanítva van-e a lámpatest.
  • A vízcsap már masszívabb darabnak látszik, de a lényeg már onnan is eltűnt, nem működik.
  • A pavilon üvegtetején -és ez is tervezési hiba- megakadnak a fáról lehulló levelek, így aki alulról felnéz, a felgyülemlett rohadó zöldhulladék látványát élvezheti. Guszta.


Sajnos ezekből mind az látszik, hogy a tervezés-kivitelezésnél nem gondolkodtak előre, és azóta nincs igazi gazdája a parknak.

Ferenc tér - fotó: Ladiszlai Gábor

Még több kép a galériában.

Egy kis guglizás után kiderült, hogy nem ez az egyetlen problémás játszótér a környéken, viszont sikerült felfedeznem egy remek oldalt a játszótérkeresőt. Egy ide kommentlő szerint már tavasszal is ugyanilyen problémás volt a Ferenc tér park.

 

Ferenc tér - fotó: Ladiszlai Gábor

Még több kép a galériában.