Budapest legmenőbb irodaháza épül a Nyugatinál

Az Eiffel-féle acélszerkezetek közé egészen különleges megoldások kerülnek

2012.11.22. 11:22

Épp egy éve, tavaly novemberben lelkesedtem egy tervért, hogy "űrhajóleszálló épül a Bajcsy-Zsilinszky úton. Vagy valami olyasmi". Tetszett, hogy merész ugyan a ráépítés, mégis "megemlékezik" a hajdanvolt kupoláról. Tegnap újabb részleteket osztottak meg a munkálatokról, amiket én meg veletek osztok meg, na de kezdjük egy kis törivel.

Az épület, ami a Bajcsy-Zsilinszky és a Stollár Béla utca sarkán áll, nem kiemelkedő alkotás. A "nem kiemelkedőt" szó szerint értem, ugyanis a budapesti belvárosnak nagyon erős az épületállománya, amiből "nem kiemelkedni" nem jelent rosszat. Szép példája ennek, hogy egy átlagos bérházból is, amely mellett úgy haladunk el naponta, hogy észre sem vesszük, igazi palotát lehet varázsolni.

Persze annak, hogy nem vesszük észre oka van. Éveken át így nézett ki:

bajcsy2

(Fotó: Táj-kert)

Eredetileg pedig ilyen volt:

Tanulságos a képre kattintani és megnézni, mi minden tűnt el róla. Ha az egykori Pestet szeretnénk elképzelni, nem elég az életet visszaálmodni a házak közé, na meg a leglátványosabb elemeket (az eltűnt kupolákat, portálokat, utcai szinteket), de a sok apró díszítést is, amit lecsupaszítottak róla a háború utáni helyreállításokkal. Nekem különösen tetszik az eredetin például a Pesti Hírlap-felirat tartószerkezete a Bajcsy felőli homlokzaton.

Merthogy eredetileg a Pesti Hírlapnak épült a ház 1893-ban. Milyen szép idők is voltak, amikor egy napilapnak ekkora székházat lehetett emelni. Sőt! A szerkesztőség nem is itt volt. Ebben az épületben csak a nyomda működött a fedett udvaron, az alsó két szintet pedig a szedés és az ügyintézés foglalta el. A többi részét bérlakásoknak adták ki. Hogy milyen lehetett egy nyomda mellett élni? Nem olyan rossz, hisz a házban alakítottak ki maguknak otthont a tulajdonos Légrády-fivérek is.

A századfordulós pezsgésben persze nem csak a média pörgött, hanem az építőipar is. Ez volt az első nagyobb munkája a Giergl Kálmán -  Korb Flóris építészpárosnak, akik később a Klotild-palotákat és a Zeneakadémiát is tervezték. A megrendeléstől számítva egy év alatt készült el az épület, és ebben minden benne volt, a tervezés és a kivitelezés is! A fenti képen is látható öntöttvas-szerkezetet a világhírű Eiffel cég szállította.

A háború után persze nem csak a ház külseje változott meg. Az egészet a Zrínyi-nyomda foglalta el, a privatizáció után pedig előbb olasz, majd kazah kézre került az épület. Luxus szállodát szerettek volna építeni ide, de terveiket elmosta a válság. Utána jött az iroda terve a jelenlegi fejlesztővel (Horizon Development), amelyen elsőre persze az szúrt szemet, hogy csinálnak egy merész, ugyanakkor az utca szintről nem zavaró, az eredeti kupolákat mégis jelző ráépítést. Na meg, hogy visszaállítják az épületdíszeket:

Igaz, elsőre a szuper menő iroda tervét is ugyanolyan óvatosan fogadtam, mint a hotelét, mert mostanában nem kapkodnak az ilyenek után, de mint kiderült a 14 ezer négyzetméter bérbe adható terület hetven százalékát már ki is vette a PricewaterhouseCoopers - ami azért biztató.

Már csak azért is, mert mostanában így néz ki az épület, és nem lenne jó, ha így maradna:

zrinyi

(Fotó: Város Szíve blog)

Naná, hogy felmerült a sajtótájékoztatón a kérdés: nem derül-e ki esetleg erről is menet közben, hogy életveszélyes, mint a Hercegprímás utcai hotelfejlesztésnél. (Kicsit büszke voltam magamra, hogy sikerült az Urbanistával akkora hírverést csapni annak a sunyi bontásnak, hogy ma már automatikusan jut eszébe egy ilyen kérdés másoknak is).

A fejlesztő megnyugtatott mindenkit, hogy ezeket a falakat megvizsgálták és tarthatók. (Ha valaki stikában bontásra készülne, nem hiszem, hogy ekkor hírverést csapna az építkezésnek - a Hercegprímás utcai hotelről például egy árva szó nem merült fel a sajtóban évek alatt.) A stabilitásra szükség is lesz, hiszen most kezdik mélyíteni a csupasz homlokzatok közt az öt szintes (!) mélygarázst.

Az épület szerencsére nem csak a homlokzatot őrzi meg az eredetiből, hanem a teljes belső acélszerkezetet is.

17352037 ff9444b34de1ec05885e2a0ad4c0d2c6 xl

A tervek szerint a komplexum Magyarországon elsőként a LEED-tanúsítványt is szerez. Az átadást követően (amit 2013 végére terveznek) az irodák mellé még egy étterem is bekerül a földszintre, mindezzel párhuzamosan a környék is megújul (Kossuth tér, Falk Miksa utca, Bihari utca, Olimpia-park stb.).

A fejlesztés az Eiffel Palace nevet viseli, ami nem is rossz brand. Egyrészt valóban vannak benne elemek Gustave Eiffel cégétől, másrészt egybecseng a cég másik fejlesztésével, az Eiffel Tér Irodaházzal (itt ugye a Nyugati Pu. adta a nevet). Ez utóbbi valódi sikersztori (ha leszámítjuk azt az "apró malőrt", hogy az első sajtóközleményekben még "közparknak" ígért területre nem szabad bemenni egy üveg kólával sem).

Na de, hogy ne egy másik projekt feletti fanyalgással fejezzem be a posztot: klassz a terv, remélem valóban minden úgy alakul majd, ahogy ígérik - drukkolok nekik.

Érdekel, mi épül Budapesten? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!