Budapest első mélygarázsa 1937 óta üzemel

Sőt azóta építettek alá egy úszómedencét is

2013.04.05. 14:14

bekeszallo-melygarazs.png

Már csak egyet kell aludni és itt a Budapest100 kétnapos hacacáréja (teljes program itt), melynek keretében évszázados épületekbe kukkanthatunk be. Az egyik ilyen a mai Radisson Blu Béke Hotel, melyet korábban egyszerűen Béke Szállónak, azelőtt viszont Britanniának hívtak. A legtöbben arról ismerik, hogy ez a Nagykörút egyik legszebb és legkülönösebb sarka a jól ismert Szondi György-mozaikkal, ám a múltja is egészen izgalmas.

Már az 1913-as nyitásakor is igen korszerű volt, központi gőz- és vízfűtéssel, központi porszívóval, saját mosodával, minden szobában folyó hideg és meleg vízzel. Legnagyobb attrakciója az ún. szobahívó fényjelzés volt, mely a szobák ajtaja fölött jelezte a vendég kívánságait. Rövid mélyrepülés és tulajdonosváltások után azután a húszas évek végétől jött el a második fénykora.

Ekkor számos fejlesztést hajtottak végre. Ami a legizgalmasabb volt, az az 1937-ben átadott kupolaterem, márványoszlopokkal, főúri palotákból árveréseken vásárolt márványkandallókkal és Haranghy Jenő festményeivel, melyek Shakespeare-műveket ábrázolnak. Az igazi kuriózum egyrészt az üvegkupola volt, amit ketté lehetett nyitni, így nyáron a szabad ég alatt szórakozhattak a vendégek, másrészt az üvegpadló. Ugyanis alatta működött a nyitó képen is látható mélygarázs mely nappal a kupolateremből kapott fényt, éjszaka viszont alulról világíthatták meg a báltermet. Menő lehetett. Az alábbi fotón még látszik a bálterem, de az üvegpadló már sajnos nem:

A részletek böngészéséért kattints a képre!
A részletek böngészéséért kattints a képre!

A háború után az épület megrongálódott (az elpusztult Szondy-szobor helyére akkor került a ma is látható szép mozaik), de a belső átalakítások sem kedveztek neki. Például a kupolaterem oszlopait állítólag megvékonyították, így az egész statikailag megrendült. A 80-as évek elején végzett nagy átalakítás során talán ezért is tűnt el szinte nyomtalanul a híres terem.

Persze azért nem egészen nyomtalanul. Egy régi kandalló, csillárok és tükrök a hotel Zsolnay Termének ékességei ma is, a festmények jó része most is itt van, csak a szálló egy másik helyiségben:

Sőt a legendás szétnyitható üvegkupola is megvan. Igaz ma már csak díszként, funkció nélkül:

Budapest első mélygarázsa viszont természetesen megmaradt. Sőt, a 85-ben átadott hotelben egy úszómedence került alá a -2. szintre, mint ahogy az, ezen a szintén harminc éves szellemes "térképen" is látszik:

Az épület még rengeteg érdekességet rejt. A részletesebb történetét a Travelón olvashatjátok el, néhány további fotót az épületről pedig a Check my Budapest blogon találtok (velük együtt jártuk be a helyszínt). Akit pedig tényleg érdekel, az látogasson el oda személyesen is holnap vagy holnapután a Budapest100 hétvégéjén.

A Főtaxi szintén idén száz éves épületéről itt olvashatjátok az Urbanista összeállítását.