Köztéri akasztásokra készülnek Budapesten? Dehogyis, ez csak egy új BKK-fejlesztés

2013.04.06. 10:00

18287173_21185f6ed8f2bd4655da36413d58845d_l.jpg_800x600

Biztosan sokaknak feltűnt, hogy a fenteikhez hasonló akasztófák lepték el Budapestet. Ez a telefonos fotó tegnap, az Árkád előtt készült az Örs Vezér terén (ahol a múltkor a táblapörgető fószer dolgozott) és van egy vele szemben is, a gombánál. De hasonlókba botlani máshol is Pesten, sőt, már a Duna túlpartján is "ácsolják" a bitófákat.

Meg kell nyugtatnom a kedélyeket, a főváros nem tervezi bevezetni a nyilvános kivégzéseket és nem is köztéri lengőtekéket telepít (bár a kuglilobbi erősödésének nem lennék ellene). Ezek a BKK új szolgáltatásának, a Futárnak lesznek a tartóoszlopai.

A BKK Futár nem azt jelenti, hogy a főváros beszáll a csomagküldő piacra, hanem egy rövidítésről van szó: Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer. A lényege, hogy a járműveket GPS-en lehet majd követni, vagyis pontosan meg tudják mondani, mikor jön a busz. Az információ nem csak az "akasztófárkra" függesztett kijelzőkön jelenik meg, de a mobilunkon is követhetők lesznek majd a járatok. (Ez persze alapjaiban rajzolhatja át az okostelefonos menetrendek piacát, melyet nem is olyan rég néztünk át.)

Az egész rendszer technikai hátteréről, a tervezett kijelzők helyéről és arról, hogyanis néz majd ki egy ilyen, itt találtok bővebb információt.