Bréking: előkerült az öt éve lappangó Móricz-szobor és fura csomagolásban áll egy raklapon a járda szélén

2013.04.17. 09:10

Móricz Zsigmond szobra becsomagolva

Amikor megláttam a fura kompozíciót, amit Szórádi Balázs fényképezett a Móricz Zsigmond körtéren, azt hittem Harry Houdini, a nagy szabadulóművész kap végre szobrot, mely munka közben ábrázolja őt. Ám kiderült, hogy csak Móricz Zsigmond az, aki ebben a védőfelszerelésben igyekszik túlélni a tér átalakításának utolsó lépéseit:

 

Kedves Urbanista!

A Móricz Zsigmond körtéren sétálva, a metróépítés területén lettem figyelmes a képeken látható objektumra. Móricz Zsigmond szobra a Villányi és a Fehérvári úti villamosvágányok összekötése miatt kóborolt el. Most visszahozták? Hol lesz az új helye?
Szórádi Balázs

 

A 2004-ben állított szobor amúgy (mely valójában a 79-es tiszacsécsei Móricz-szobor másolata) így nézett ki békeidőben:

M%C3%B3ricz[1].jpg

 

A fenti kép Jesabelle blogjából való, aki idéz is egy MTI-hírt, hogy aszongya:

 

"a Villányi út végén álló Móricz Zsigmond-szobrot a Villányi úti és a Fehérvári úti villamosvágányok összekötése miatt szállítják el. Az alkotást a körtéri épület, a Gomba mellett, a Fehérvári út torkolatának szomszédságában állítják majd fel újra, várhatóan a jövő év végén."

 

Szép, szép, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez egy 2008-as hír. Vagyis azóta már eltelt néhány "jövő év vége", de az mindenesetre megnyugtató, hogy végre felbukkant a becsomagolt szobor. Alighanem hamarosan elfoglalhatja új helyét!

Mindenesetre elég különös sors, hogy ez a szegény alkotás több időt töltött raktárban, mint köztéren, pedig még nincs is tíz éves...

Móricz Zsigmond szobra becsomagolva

Móricz Zsigmond szobra becsomagolva

 

Frissítve: mint azt EvilHedgehog jelezte, a BKK tervén meg van jelölve a szobor helye is (csakúgy mint a "cserép alakú dézsáé" is). Eszerint nagyjából ott fog állni, ahol most van a raklapon. Nagyításra katt a képre, mely innen való: