5 ok, ami miatt túlértékeljük a lakásunkat

2013.12.10. 14:21

Az OC egy örök témát dolgozott fel legfrissebb elemzésében: miért árazzuk többre a lakásunkat annál, mint amennyit valójában ér? Kimazsoláztam a lényeget, úgy tűnik öt hibát követünk el leggyakrabban:

 

1. Elfelejtjük, hogy 2013 van

2008 óta a lakáspiaci árak 20%-kal csökkentek. Ha valaki a csúcson vásárolt, akkor annak nehéz elfogadni, hogy most jóval kevesebbért adhatja el otthonát. 

 

2. Abból indulunk ki, mennyi pénzre van szükségünk

Ez a legmókásabb: "az ingatlan eladásából remélt bevétel nagyságát egy másik eseményhez kötik. Például mennyi pénzre lenne szükségük a következő ingatlanmegvásárlásához, vagy mekkora tartozást kell visszafizetniük, vagy éppen az örökösök mennyi pénzt szeretnének felosztani maguk között"

 

3. Azt nézzük, mennyiért hirdetik mások

"Ez egy célravezető módszer lehet, de nem szabad elfelejtkezni a kínálati és a tényleges eladási árak közötti különbségről. A kínálati árak átlagosan 3,7 százalékkal magasabbak az eladási áraknál, de ingatlantípusonként nagy lehet az eltérés." A legkevesebbet a panelek, a legtöbbet családi házaknál lehet alkudni.

A két ár közti különbségről mi is meggyőződhetünk, elég ha megnézzük az Otthontérképen bármelyik terület kínálati és valós árait. Vagyis, hogy mennyiért hirdetik a környéken a házakat, lakásokat és azután mennyiért kelnek el azok valójában.

A túlárazás persze eltérő lehet. Tolnában például az átlagos meghirdetett négyzetméterár 120 ezer forint, míg az eladási 105 ezer. A szomszédos Baranyában jóval elrugaszkodottabbak az árak: átlagosan 160 ezerért hirdetik a lakóingatlanok négyzetméterét, miközben 120-ért adják el.

Fotor-tolnabaranya.jpgAz eladási árakban sokkal kisebb a különbség Tolna és Baranya között, mint a meghirdetettekben. Baranya túlárazottabb az Otthontérkép adatai szerint. Kattints a részletekért!

 

4. Nem nézzük, mi minden befolyásolja az árat

Összehasonlítjuk a környékbeli ingatlanok árait a mienkével, de rengeteg minden befolyásolhatja az árat. Hiába van két ugyanakkora lakás ugyanabban az utcában, lehet, hogy az áruk más. Mert mondjuk nem ugyanazon az emeleten vannak, nem ugyanarra néznek, más az elrendezésük, más az állapotuk stb. 

 

5. Érzelmileg kötődünk az otthonunkhoz

Számomra ez a legegyértelműbb. Általában sokkal szebbnek, otthonosabbnak látjuk a saját otthonunkat, mint egy hidegvérű elemző vagy egy kívülálló vásárló. 

Egyébként az egész túlértékelős témáról egy neve elhallgatását kérő ingatlanos írt remek posztsorozatot az Urbanistán pár éve. Érdemes azt is elolvasni!

[via: OC kép: siroki barlanglakás, 1939 - Fortepan]