Felfigyelt a világ egy budapesti pláza ABC-jére. Az egyik legolvasottabb nemzetközi építészlap mutatta be a MOM Sparját

2014.01.07. 14:37

!080 2013-11-14 LAB5 SPAR photo 0104.jpg

Fotó: Batár Zsolt

Az ArchDaily elég olvasott építészeti lap, ha nem a legolvasottabb. Mondjuk van 1,1 millió Facebook-, meg bő 160 ezer Twitter-követője, ami persze még nem a világhírnév mércéje, de jól mutatja, hogy azért olvasgatják. Nos ez az ArchDaily a napokban megint egy budapesti munkára hívta fel a figyelmet, ami nem csak azért érdekes, mert egy belsőépítészeti projektről van szó, ráadásul egy plázában, hanem azért is, mert az idehaza alig kapott figyelmet.

Ez pedig a MOM Park bevásárlóközpontban ősszel nyílt új Spar-üzlet.

Gyorsan elküldtem pár kérdést Dobos Andrásnak, a tervező LAB5 Architects csapat egyik tagjának, aki azon nyomban válaszolt is. Mint írja:

!080 2013-11-14 LAB5 SPAR photo 0103.jpg

Fotó: Batár Zsolt

A MOM Park nagyon jó látogató/vásárló aránnyal rendelkezik, egy tehetősebb kerületben, így amikor a Spar az ottani szupermarketet átvette, az az ötlete támadt, hogy egy zászlóshajó boltot nyit benne.

Olyan egyedi designt szeretett volna, amit előtte nem használt, és amit később sem szeretne újra használni. És ami egyben egy magas szintű vásárlói élményt biztosít. Egy meghívásos pályázatot írtak ki, építészeknek és belsőépítészeknek, magyaroknak és osztrákoknak... ahol azzal nyertünk, hogy sikerült egy modern, piac jellegű teret kialakítanunk, ami indusztriális is, és barátságos is. Játékos, de könnyen áttekinthető. És tudja a megszabott minimum polc-folyómétereket ;)

Az elvárás az volt, hogy egy kényelmes, áttekinthető, otthonos tér alakuljon ki. A Sparral nagy szerencsénk volt, a nyertes pályaműből az ötletek 90%-a megvalósulhatott, nagyon megbíztak bennünk, így nem kellett őket túlságosan győzködni. Szerettünk volna látszó beton padlót, nos, az a tizennyolcadik előírás miatt nem sikerült :)

De minden mást, együtt, megvalósíthattunk; a rengeteg lekerekített, fehér, acryl borítású egyedi bútort, a sci-fi pénztárakat, a leforduló álmennyezetet (ami egy borospincét formáz), a középre beúsztatott, szigetszerű és nyitott csemege pultot, a nyitott álmennyezetet, az egyedi világítási megoldásokat speckó lámpákkal (Tom Dixon, Toboz Design, tej csepp lámpák) stb. stb. Külön örülünk az egyedi signage megoldásoknak, ami nem terheli le vizuálisan az egész környezetet.

Ami a tervnek magva, hogy nagyon sok "feltárása" létezik a térnek. Pl. a Togo-nál úgy lehet vásárolni, hogy be sem kell lépni a bolt területére. Aztán mindenféle "körök" vannak, a kis kör a
beszaladóknak, a nagy kör a hétvégi nagy bevásárláshoz... Így ezek a "bejárások" inspirálták a formákat - és az elrendezést. A színekben pedig a meglévő MOM Parkhoz alkalmazkodtunk.

Kicsit rohanós volt a tempó néha, de szerencsére sohasem kellett kapkodni.

Amennyire tudom, nagyon jók a visszacsatolások náluk is!

A bolt képeit ebben a galériában kattintgathatjátok végig:

 

Személyesen még nem volt szerencsém a bolthoz, de ha nektek van tapasztalatotok, osszátok meg velünk. A Tervezőknek meg (Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár  Virág Anna) gratula!

[Via: ArchDaily, fotó: Batár Zsolt. Linktipp: juhszjdt - városkomm.]  • Hírek
  • Csok