Magyar építész tervezi a Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeumot - hurrá!

2014.02.04. 20:11

ba-ef-3.jpg

Magyar építész, Kovács D. Barna tervei alapján készülhet el a Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum Ulánbátorban - adta hírül az építészfórum. Első blikkre nagyon dögös épület lesz ez a főváros közeli nemzeti parkban épülő múzeum, meg amúgy is mindig örül az ember, ha magyar építészek külföldön is tudnak villantani.

Az kicsit meglepő, hogy egy ekkora - 50 ezer négyzetméteres - komplexumot egy meglevő bicikliúthoz és egy szökőkúthoz kellett igazítani, de hát istenem, hallottunk már furább kiírásokat. Kovács D. Barna tervében két fontos tényezőt tartott szem előtt. "Az egyik Mongólia különleges építészettörténeti hagyománya, a másik a téli évszak, hideg, szeles, extrém időjárási viszonyait okozó szibériai anticiklon." 

A képek alapján irigylésre méltón jól néz ki az épület és remekül passzol a tájhoz (vagy legalábbis ahhoz, amit odaképzel az ember).

ba-ef-1.jpg

Az építészfórumnak azt mondta a tervező a pályázatról, hogy:

"Több ázsiai építészeti pályázaton indultam a múltban és folyamatosan figyelem a hasonló lehetőségeket. A Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum pályázatára egy mongol barátom hívta fel a figyelmet.

A pályázatot beadási határideje 2013 decemberében volt, és viszonylag gyorsan értesültünk a jó eredményről. A hivatalos díjátadó január 7-én Ulánbátorban volt, ahol Bulgan Altangerel és Ochir Tuvshinbayar építész kollégánk képviseltek minket és vették át a díjat.

Sok kutatás és elemezés előzte meg a tervezést. A sikeres pályázat titkát abban látom, hogy a bíráló bizottság fogékony volt a sokatmondó visszafogottság értelmezésére a tervrajzokban."

Példásan gyorsan mennek arrafelé a dolgok úgy látszik.

ba-ef-6.jpg

ba-ef-4.jpg

[Részletes épületleírás és további fotók azt építészfórumon]