Éledezik a Kossuth Lajos utca? Kreatív közösségi tér jön létre az egyik legszebb belső udvarán

2014.03.19. 12:59
2 hozzászólás

PALOMA - kortárs kreatív projekt a belvárosban

A Kossuth utca virágkora és pusztulása gondolom már a könyökén jön ki mindenkinek. Bár a szélesebb járdákra és a villamosra alighanem még várni kell, azért valami - talán a megújuló Ferenciek tere miatt is - mintha mocorogna a belvárosi autópálya mentén. Például egy kreatív központ jöhet itt létre.

A Wagner-ház több szempontból is érdekes eleme az utcának. Két szomszédos épület helyén emelték még 1890-ben, de a házszám azóta is dupla maradt: Kossuth utca 14-16. A neve pedig tényleg méltán lett Wagner-ház, hiszen öt Wagner tesó építette: mind építőmester, építész vagy építési rajzoló volt. (A házról bővebben az Urbface-en olvashattok.)

A gyönyörű belső udvara szinte hívogat arra, hogy megnyissák az utca felé. Mindenesetre nem csak filléres boltok üzemelnek benne, itt működik 1999 óta az Auguszt egyetlen pesti cukrászdája. Kérdés, hogy megtörheti-e a Rákóczi-tengely átkát? Ugye a Hauer pár megállóval odébb csak nem bír megnyitni, hiába árulják 280 millióért.

(Érdekes amúgy, hogy az Urbanista első ingatlansalátájában, 2008-ban épp egy Auguszt konyhájából kialakított lakás hirdetése szerepelt - sajnos az már nem derül ki, melyik cukrászda lehetett az.)

PALOMA - kortárs kreatív projekt a belvárosban

Ám az Augusztnál is érdekesebb a másik utcára néző helyiség. Ez ugyanis épp a Rögtön jövök! Projekt Galéria, amely kifejezetten a kihasználatlan üzlethelyiségek belakására specializálódott kezdeményezése a fővárosnak (ott voltam például a Nyugati Grundos fórumon) és amely helyiség furcsa módon Terézváros birtokában van.

Nem véletlen, hogy a házban indult legújabb kezdeményezés is hasonló célokat tűzött ki: tulajdonképpen egy kreatív irodaházat csinálna a kiadó helyiségekből, vagyis az egykori Paloma Üzletházból. 

Az elképzelés kicsit a Töltsd újra! programhoz hasonlít, de ide nem csak civileket várnak, hanem akár cégeket is. A lényeg, hogy valami módon a kreativitáshoz kapcsolódjanak. Tetszik az ötlet. A déli Belvárosban úgy tűnik ugyanis, hogy elakadt a dizájnboltosodás, jó lenne, ha megint kapna egy kis lendületet a város szíve vagy mije.

Még akkor is jó ötletnek tartom, ha ezt a kreatív ipar izét elég homályos, ködszurkálós dolognak tartom - de ha valóban sikerül megtölteni színvonalas bérlőkkel a helyet, akkor én leszek a legboldogabb!

A hosszú sajtóközleményben olyan mondatok voltak, mint "lepárolni a jelen kreatív szcéna esszenciáját" amitől megkíméllek benneteket, ezért inkább kimazsoláztam belőle a lényeget. Röviden: adott 13 félemeletről nyíló helyiség, összesen 230 négyzetméter, amelyek hosszabb-rövidebb ideje üresen állnak.

A terv az, hogy két helyiség megmarad ideglenes használatra, kiállítótérnek, előadások, workshopok, pop-up boltok helyszínének. Ezek embereket vonzanak majd az udvarba, így kapnak forgalmat a többi helyiségek is, amelyekbe különböző kreatív kezdeményezéseket várnak, mindenféle művészeti tevékenységeket, ajándékbolttól a nyitott műhelyekig.

Ehhez jön még sajtócsinnadratta miegymás, együttműködés egy csomó turisztikai és egyéb szervezettel, hogy odacsalják a forgalmat. Akit érdekel, itt tudhat meg többet az egészről vagy akár írhat is a projekt vezetőjének.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!