Tűz a Köröndnél - véletlenül ott jártam

2014.07.15. 18:55

tűzfecs2.jpg Fotók: Urbanista

Öt óra körül értem a helyszínre, teljesen véletlenül. Arra vezetett az utam, nem katasztrófa-turistáskodtam, viszont nem hagyhatom poszt nélkül e nem mindennapi, és sajnos cseppet sem vidám látványt.

A tömény füstcsóva már a Ferdinánd-hídról látszott és folyamatosan süvöltöttek el mellettem a szirénázó tűzoltó-, mentő-, és rendőrautók. Mire autóval araszolva megérkeztem a rendőrkordonnal lezárt Köröndhöz, a füst már felszakadozott, ám a teljesen leégett tetőszerkezet alatt döbbenetes látványt nyújtott, hogy a folyamatos vízfecsekendőzés ellenére pont akkor szakadt be az egyik felső szinti lakás mennyezete és az ablakokon át láttuk, hogy az addig csak "szelíden" égő lángok elemi erővel kaptak fel.

tűzoltófecskend.jpg

5_1.jpg

Akkor már vagy fél órája égett a jobb sorsra érdemes, gyönyörű palota az Andrássy út 83-85 alatt. A rendőrkordonon kívül mobiljaikkal klikkelgetve bámészkodó katasztrófaturisták, sajtósok, és a házból kimenekült lakosok vegyesen várakoztak.

férfiurbi.JPGA képen látható, a fotóhoz hozzájárulását adó, civil ruhás, arckitakarás nélküli férfi a földszintről menekült ki.

"Égő labdaként potyogtak körülöttem a lángoló épületdarabok. Ösztönösen menekültem ki, az ijedtség és a stressz is csak most jön ki rajtam. Megragadtam a laptop-táskámat, ám készpénzt és az összes iratomat tartalmazó táskám bent maradt. Esélytelen, hogy nem égett el az összes, vagy ha a tűz ott nem is kap lángra, a hőtől a műanyag táskában minden használhatatlanná zsugorodik."

A szerencsésen kimenekül lakó azt is elmondta, hogy több idős ember is lakik a házban, reméli ők is épen kikerültek. A tűz okát csak tippelni tudta. Gyanítja, hogy a felső szinten végzet felújítási munkálatok során a szigetelés körüli teendők okozták.

A ház körüli, "felfegyverzett" offshore-lovagos, korrupciógyanús huzavonákról az Átlátszó tavaly márciusban számolt be, illetve a ház megmentése érdekében a lakók Facebook-csoportot is létrehoztak.

"Szeretnénk megmenteni a Kodály Körönd 2. műemléki épületét az enyészettől és a felelőtlenül kötött felújítási szerződés következtében kialakult életveszélyes állapotoktól"

Hirdeti a fentebb hivatkozott, Az Andrássy út 83-85 megmentésére indított, közösségi Facebook-oldal. Sajnos a tűz sok mindent felülírt. Az oltási munkálatok várhatóan még reggelig elhúzódnak. Majd megkezdődhet a tűz okának kivizsgálása, a kárbecslés és az összeesküvés-elmélet-gyártás.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport