Jövő nyárra lehet valami a Nyugati térből

2014.08.15. 09:04
A tervek szerint így fog kinézni egyszer
A tervek szerint így fog kinézni egyszer

A bontásokat már elkezdték, de a szerkezetépítés csak 2015 februárjában kezdődik a Nyugati téren – tudtuk meg a terézvárosi önkormányzattól. A tér felújítása régóta várat magára, a látványterveket már több mint egy éve bemutatták, tavaly ősszel viszont kiderült, hogy a fővárosi TÉR_KÖZ pályázaton a kerület az igényelt 463,4 (bruttó 583,4) millió forint helyett csak 295,5 millió forint támogatást nyertek el.

Novemberben még úgy tervezték, hogy a tér felújítása idén szeptemberre kész lesz.  A kerület sajtósa akkor még azt írta: a „tervek újragondolására” van szükség, de a mostani válaszok alapján ennél sokkal előrébb azóta sem jutottak. Mint írják:

Pályázunk további támogatásra és egyidejűleg vizsgáljuk azt is, hogy a projekt egyes elemeire van-e költségtakarékosabb, ugyanakkor hasonlóan szép és jó műszaki megoldás.

Konkrétan a TÉR_KÖZ pályázat második ütemében szeretnének újabb támogatást elnyerni. Arra, hogy az eredeti tervek mennyiben változtak, viszont nem kaptunk érdemi választ, csak annyit, hogy „lényegi elemeiben nem változtak”.  Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a projekt két fő eleméről, a Skála-Metró áruházat a felüljáróval összekötő gyalogoshíd elbontásáról és az aluljáróba vezető lépcsősor átépítéséről nem mondtak le, a költségeket pedig alacsonyabb minőségű burkolóanyagok használatával csökkentenék. A tervezett átalakításokkal megszűnne a tér jelenlegi teraszos-bazáros jellege. 

A tér felújításával párhuzamosan várhatóan az 1984-ben átadott, mára meglehetősen avítt Skála-Metró is megújulna (az erre vonatkozó elképzelésekkel részletesebben itt foglalkoztunk), de ők korábban azt mondták: a munkálatokat a tér felújításához fogják igazítani. Próbáltuk megtudni, hol járnak most az ezzel kapcsolatos egyeztetések, erre az önkormányzattól azt a választ kaptuk, hogy

A tér felújításának az adja meg igazán az értelmét, ha a környező épületekkel együtt, a felszíni és az aluljáró szinten egyszerre történik. Nagyon komplex, többszintes térrendszerről van szó, ezért sok múlik a jó előkészítésen.

Ezek alapján úgy tűnik, tavaly ősz óta túl sok előrelépés nem történt az ügyben, de legalább már van új céldátum: az optimista forgatókönyv szerint

2015 nyár elejére

lehet kész a tér, „remélve, hogy a zöldfelületek és a térbútorozás költségei is kigazdálkodhatók lesznek” – írta kérdéseinkre a kerület. A terézvárosi önkormányzat úgy tudja: tavaszra várható döntés a Bajcsy-Zsilinszky utat a Váci úttal összekötő felüljáróval kapcsolatban is, amelynek teljes elbontása is szerepel a lehetséges forgatókönyvek között.