Mégsem bontják a műemlék csarnokokat a budapesti olimpia miatt

2015.02.19. 16:18
2
Fotó: Urbanista-olvasói

Legalábbis egyelőre.

Egy olvasónk levélben részletezte, hogy információi szerint a Keleti pályaudvarhoz tartozó, egykor fűtőháznak épült, de jelenleg is vasúti jármű szerelőcsarnokként használt, két műemlék csarnokot le akarják bontani a tervezett budapesti olimpiai ingatlanfejlesztések miatt.

Megkerestük az érintett szakmai felelősöket.

Ezt a választ kaptuk a 2024-es budapesti olimpiai pályázat egyik illetékesétől, a Nemzeti Sportközpontok vezetőjétől:

Jelenleg is zajlik a Nemzeti Olimpiai Központ – benne többek közt az Új Puskás Ferenc Stadion és a Millenáris Velodrom – beruházás előkészítése és tervezése. A beruházások során kiemelt hangsúlyt helyezünk a meglévő építészeti emlékek rekonstrukciójára, megtartására.

A fentiek alapján ezúton szeretném tájékoztatni, hogy

jelenleg nincs napirenden olyan elképzelés, amely alapján elbontásra kerülnének a Keleti pályaudvarhoz tartozó egykor fűtőháznak épült, jelenleg MÁV, illetve más vasúttársaság által bérelt vasúti jármű szerelőcsarnokként hasznosított, műemlék csarnokok és természetesen ilyen döntés sem született.

Egy másik érintettet, a MÁV sajtóosztályát is megkerestük.  Érdemi választ még nem kaptunk, de jelezték, hogy iktatták a kérdést:

A MÁV Zrt. sajtórészlegének küldött elektronikus levele megérkezett.

A lehető legrövidebb idő alatt megkezdjük az email feldolgozását és amennyiben szükséges, az illetékeseknek történő továbbítását.

Február 9-én kaptuk meg a fenti tájékoztatót. Azóta még tart "a lehető legrövidebb idejű emailfeldolgozás". Bízom benne, hogy a MÁV járatokon azért másképp értelmezik a "lehető legrövidebb időt".  Mindenesetre mihelyst érdemi választ kapunk, beszámolunk.

UPDATE: megjött a MÁV válasza:

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága megkeresésére az alábbi választ adja.

A Budapesti Olimpiai Központ építése a Nemzeti Sportközpontok hatáskörébe tartozik, javasoljuk a megkeresésüket. A MÁV Zrt. nem rendelkezik a megnevezett épületek bontására vonatkozó műszaki tervekkel.