A második kerületi önkormányat szerint sem kéne a Fény utcában ücsörögni

2015.04.24. 12:42

Elég kemény hangvételű levélben utasított minket rendre a Fény Utcai Piac Kft. ügyvezetője arra vonatkozóan, hogy miért tilos dolgokat csinálni a piac mellett kis betonszegélyen, de őszintén szólva mi még mindig nem értjük a dolgot.

Mint azt tegnap megírtuk, egy anyuka írta a Facebookon, hogy nem tudott fagyizni ötéves kisfiával, mert amikor a megvásárolt fagyival a kicsi, alig 40 centiméter magas betonszegélyre ültek, elzavarták őket. A cikk után egyre többen jelentkeztek, hogy ők is hasonlóan jártak, többen pedig azt mondták, még fényképezni sem engedték őket. Volt olyan anyuka, akire rászóltak, amikor szerette volna kisfiát lefényképezni a fagyival a kezében.

A dörgedelmes levél lényege nagyjából annyi, hogy azért tilos oda ülni, mert ez van a házirendben. „A tulajdonosi közösség a piac nyitásakor megalkotta a társasház Alapító Okiratát, Szervezeti és Működési Szabályzatát, illetve a Házirendjét, melynek III. fejezet o.) pontja az alábbi:

„A Társasház épületét díszítő műkő párkányokra felülni, azokon tárgyakat elhelyezni tilos!”

A levélben emellett megemlítik még, hogy a piac nyitásának idején voltak kisebb balesetek, amikor gyerekek leestek, és „olyan esemény is történt, hogy a család kártérítési igénnyel próbált fellépni, mert a gyerek ruhája elszakadt, amikor a támfalról leesett.”

Ez az érvelés azonban elég sok sebből vérzik, hiszen ha egy támfal balesetveszélyes, miért van ott? Ugyancsak felmerül a kérdés, hogy ha valami ennyire balesetveszélyes, hogyan kaphatott használatbavételi engedélyt és hogyan üzemelhet? Miért lenne balesetveszélyesebb ez a szegély, mint egy pad, vagy akár a lépcső? Egy gyerek ruhája bárhol elszakadhat a piac területén, nem csak itt (nyilván az a szülő is furcsa, aki ezért kártérítést kér). Ha valóban azért küldik el az embert, mert a szegély balesetveszélyes, akkor miért mondják azt, hogy „vegyszerrel kezelt?” És miért küldik el azt, aki csak üldögél, vagy csak a táskáját teszi a szegélyre, amíg telefonál - mert azt is elküldik. (A műkövet valóban kezelhetik néha vegyszerrel fagyás ellen, de télen, és ez nem mérgező.)

A piacon egyébként nagyjából négyméteres magasságban valóban ki van függesztve, hogy tilos a támfalon ülni, és kamerával figyelik a területet.

Úgy tudjuk, nagyon mély ellentétek húzódnak a háttérben, mivel a Fény utca piac társasházként működik, a közös területek takarítását, rendbetételét az üzlettulajdonosok közösen állják, és adott esetben egy nem utcafronton lévő üzlethelyiség nem akar fizetni azért, mert a fagyizó előtt szemetelnek és összerugdossák a falat. Ami azért furcsa, mert a végső cél mégis az lenne, hogy az emberek jól érezzék magukat a központban, és visszajöjjenek máskor is, otthagyva a pénzüket, ha azonban folyamatosan vegzálják őket, nyilván átmennek inkább máshova. Mert míg az érthető, hogy éjjel nem lehet ott ücsörögni, mert az zavarhatja a környékbeli lakókat, nappal azonban miért ne lehetne ott fagyizni?

A piacon lévő fagylaltozó bérlője – akinek ez az eset nyilván nagyon jó reklám - elmondta, ő már nagyon sokszor próbált ez ügyben beszélni a fenntartóval, mondta, hogy saját költségén megcsináltatja a betonszegélyt (ami pont megfelel egy pad méretének) párnákkal, hogy lehessen ott ülni, de nem engedték neki, mert az üzemeltető szerint ez csak káoszhoz vezetne.

A fagyizós is panaszkodott, hogy nem engedik az anyukákat fotózni, mert azonnal ott terem egy őr, illetve jelentkezett egy levélíró, akivel közölték, hogy ha fotózni akar, kérjen engedélyt. Ő fotózni akart, úgyhogy felment az irodába, ahol a papírok kitöltésénél kiderült, hogy Dániában lakik. Ekkor közölték vele: az más, külföldiek fotózhatnak, 

csak magyaroknak kell engedély.

Az üzemeltetőt kerestük telefonon, de azt mondta, nem nyilatkozik telefonon, ráadásul rossz fényt vetünk a piacra és rossz hangulatot keltünk, ezért jogi lépéseket helyeznek kilátásba.

Az ügyben a 2. kerületi önkormányzat is megszólalt, Balaton Balázs, a kerület sajtóreferense azt üzente, hogy

Szülőként én biztos nem engedném, hogy a gyerekem ott üldögéljen a szélén és jó példát mutatva és sem ülnék oda. További szép napot!

Ezek után Balaton Balázs, mint aki jól végzete dolgát,

bemásolta az érintett anyuka neki írt magánlevelét szóról szóra, névvel együtt több hozzászólásba is.

(A kommentet az Index eltávolította, mert az erősen sérti az anyuka személyiségi jogait, aki így is több száz üzenetet kapott nevének nyilvánosságra hozatala miatt.) Ugyancsak furcsa eset, hogy egy önkormányzat nem az ott élők érdekeit védi, hanem az üzemeltetőét. (A társasházként működő Fény Utcai Piacnak közel 60 tulajdonosa van, a Fény utcai piac Kft.-nek a tulajdonosa viszont a második kerületi önkormányzat.)

A Fény utcai ücsörgésből egy nap alatt mozgalom lett, azóta folyamatosan ül valaki a szegélyen és nekünk is azt nyilatkozták, direkt azért jöttek oda, mert olvasták a cikket, és nonszensznek tartják, hogy nem ülhetnek oda. Ennek ellenére továbbra is mindenkit elküldenek. Április 30-ára már egy közös Fény utcai ücsörgést és fagyizást is meghirdettek a Facebookon.

Természetesen nem az intézmény lejáratása volt a cél, szeretjük a piacot, mi is sokat járunk oda, csak arra a kérdésre kerestük a választ, hogy miért nem lehet a gyerekkel elnyalni egy fagyit nyugodtan a napon?