Utcai prostituáltak a világ egyik legmenőbb temetője ellen

2015.06.11. 12:42
délkész

Folytatódik az Urbanista és az Otthontérkép közös játéka, a városnegyed-bajnokság! Ebben a körben a VIII., IX. és X. kerületek nem feltétlenül felkapott negyedei küzdenek meg egymással. A fordulónak a bikkfangos-bürokrata nyelvezetű, de földrajzilag teljesen pontos: Külső körút mente - dél elnevezést adtuk.

Mit bánom én, ha utcasarkok rongya, De elkisérjen egész a síromba.

 Az Én menyasszonyom című Ady Endre-vers kezdő mondatánál semmi sem jellemezhetné líraibban ezt a fordulót, hisz a Gubacsidűlő utcai örömlányai látványától az ifjú poéta állandóan a Google Street View-en lógott volna, ha 1900-ban már létezett volna ilyen alkalmazás. Az viszont tény, hogy a bohém költő a Kerepesi temetőben nyugszik.

Kerepesdűlő 

A Századosnegyedként is ismert Osztály utcában

Kerepesdűlő
egy felújított kétszobás kecó 16,9 millióért eladó. Nem elhanyagolható, mellette szóló érv, hogy bár nincs a világ végén, de a környéken a parkolás mégis ingyenes!

Egy világváros kulturális minőségének van egy különös ismérve. Éspedig az, hogy van-e benne egy olyan temető, ahol bármennyire is morbidul hangzik: de

jó lenni.

A Kerepesi temető (most már hivatalos nevén: Fiumei úti Nemzeti Sírkert) egyértelműen ilyen hely. Nyilván, akinek intenzív a gyásza, érthetően másképp éli meg a hely szellemét, ha egy rokonát temeti, avagy a sírhelyét látogatja.

Azonban ezen a hatalmas területen fekvő, rendezett temetőben éppen úgy el lehet sétálgatni, mint mondjuk a párizsi Père-Lachaise temetőben. Legfeljebb Moliére, Edith Piaf és Jim Morrison helyett Jókai, Kossuth Lajos és Kádár János földi maradványai (utóbbi nem hiánytalanul) között bolyonghatunk. Sőt, kulturális rendezvényeket, például koncerteket is szerveznek a Kerepesi temetőben.

A temető olyannyira markáns része a városrésznek, hogy Budapest 1873-as megalakulásától egészen 1991-ig Kerepesi Temetődűlő néven nevezték a területet.

Emellett ide tartozik az egykori ügető, ahol most az Arena Plaza áll, és itt volt a híres-hírhedt Józsefvárosi kínai piac, a sikátorszerű, zegzugos labirintusával, a

vigyazz kocsi!

vagy, ha nagyobb volt a kézikocsi,

vigyazz, kamion!

felkiáltással kézikocsin árut húzó délkelet-ázsiai kerekedőkkel. Ahol áruból – legyen az akár csak egy bugyi, vagy egy pár zokni – a kettő már sok, és nagykereskedelmi kedvezményre jogosított. Kétség kívül megvolt a hangulata és

olcsón lehetett vásárolni hamisítatlan Aidas sportcipőt és Dolce & Banana parfümöt.

Amilyen botrányos állapotok uralták a hevenyészett bádogbódékból összetákolt, mindig zsúfolt piacot, csoda, hogy nem került vele Budapest a CNN-be egy több tucat halálos áldozattal járó – a pánikba esett tömegben agyontaposással terhelt – tűzvész apropóján.

Tisztviselőtelep

Ilyen cool bazilika mellett

Tisztviselőtelep
a belvárostól 3 metrónyira új építésű, kertes sorházban 77 négyzetméteres lakás ismegér egy misét, de legalább egy klikkelést.

A nyócker Beverly Hillse. A sztereotípia-gyilkos városrészben még medencés családi ház is található. Már a XIX. század nyolcvanas éveiben elkezdték a telepen a kertvárosias jellegű lakásépítést a Budapesti Tisztviselők Házépítő Egyesülete szervezésében.

Laposdűlő

Saját kis kertes, pepec családi ház

Laposdűlő

a tízkerben. Ugyan nem túl méretes, de teljes egészében a megfizethető kategória a 14 milliós irányárával.

A Kerepesdűlőtől keletre fekvő városrészben, a Hungária mellett ipari telephelyek és olyan egzotikus intézmények váltják egymást, mint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem ,vagy a terrorelhárítók, a TEK-központi laktanyája.

Népliget

népligetszabóritaindafotó
Fotó: Szabó Rita/Indafotó

Budapest legnagyobb közparkja és lepukkant állapotát tekintve számomra rejtély, ha már mindenáron egy parkot akarnak teleszórni múzeumokkal, akkor miért az egyébként is valamivel kisebb Városligetre esett a választás a Népliget helyett? (A Városliget 100 hektáros, míg a Népliget majdnem 130.) Azonban méltánytalan volna az egész Népligetet en bloc lesajnálni, hisz kétség kívül akad rendezett része és ide épült például a Planetárium.

A XIX. század közepén a homokos területen a talajt akácfák telepítésével kötötték meg. 1868-ban határoztak a városatyák arról, hogy az Üllői út közelében egy parkot létesítenek. Így szolgálja a teljes egészében a X. kerületben fekvő park Ferencváros népét, és persze nem csak őket, hanem az egész várost. Legalábbis az eredeti tervek szerint. Mindenesetre a platánfák, juharok, hársfák amerikai kőrisek kellemesebb látványt nyújtottak, hiszen ott korábban homokbánya és szeméttelep volt.

Ferencváros

Egyszobásnak cseppet sem kicsi, 50 négyzetméteres

Ferencváros
tetőtéri stúdiólakás a ferencvárosi rehab-övezetben, 24 órás portaszolgálattal.

Egy ideje nem is egy, hanem három városrész, hiszen 2012-ben bontották Ferencvárost Belső-, Középső- és Külső Ferencvárosra.

Budapest egyik meghatározó kerületének a helyén a középkorban majorságok feküdtek.

A XVIII. század végén alakult ki egy kertes település a mai Ráday és Lónyay utca környékén, amelyet az 1799. évi dunai árvíz elpusztított. A házakat vályogból építették újra, azonban 1838-ban az újabb, még nagyobb árvíz (amelynél Wesselényi volt az árvízi hajós) ezeket is elpusztította. 529 házból csak 19 maradt meg. Ezt követően a parton gátat emeltek, a legalacsonyabban fekvő részeket feltöltötték és végleg elfelejtették a ferencvárosi Duna-parton a vályogot. A házak ekkor már téglából és kőből épültek újra. A XIX. század második felében nagyarányú iparosítás kezdődött: ide települt a legnagyobb vágóhíd, öt malom létesült, és a parton felépültek a közraktárak, a századfordulón a Központi Vásárcsarnok, no meg a ma is üzemelő – pazar ipari műemlék állagú – Zwack likőrgyár.

A ferencvárosi sportegyesületről – pláne a Fradi focicsapatáról – pedig már az is hallott, aki jobban be van oltva a sportok ellen, mint Churchill.

Gubacsidűlő

Borároshoz közel a Soroksárin

Gubacsidűlő

egy 65 négyzetméteres , földszintikétszobáskeresi új gazdáját.

Erről a IX. kerületi városrészről sajnos csak pártszóvivői eufemizmussal lehetne szépeket mondani. Olyan emblematikus utcái vannak, mint az illegális veszélyeshulladék-tárolás Eldorádója: az Illatos út, valamint

az utcai prostitúció Champs-Élysées-je, a Szabadkai út.
szabadkai út prostik
Fotó: Google Street View via cink.hu

Ezen a városrészen vagy egy radikális rehabilitáció segítene, avagy egy spontán kibontakozó trendiség, ha például fiatal művészek költöznének a Gubacsi út bontásra ítélt, romos házai mellé, mint ahogy a londoni Brixton is kikupálódott.

Azért ne legyünk méltánytalanok a városrésszel, mert akadnak egészen korrekt kecók is errefelé, pláne azoknak, akiket nem zavar a forgalom, például a Soroksári úton.

József Attila-lakótelep

107 négyzetméteres, békebeli téglaépítésű lakás

üllői

az Úllőin a Corvin mozihoz közel, 20 millió alatt!

A terület az a XIX. század első felében a Lóversenydűlő nevet kapta, mert Széchenyi István kezdeményezésére itt tartották a lófuttatásokat. A XIX. század végén katonai lőtér volt itt. Az első világháború során kórházbarakkokat építettek, amelyeket a háború után szükséglakásokká alakítottak, Mária Valéria telep néven.

A soklakásos barakkokhoz házanként egy WC és egy zuhanyzó tartozott. A második világháború elején földszintes téglaházakat is építettek félkomfortos lakásokkal. Azonban a még épphogy elfogadható körülményeket kínáló barakkok mellett egy

viskókból és fabódékból álló nyomortelep is kialakult, ahová azok kerültek, akik a Mária Valéria alacsony béreit sem tudták kifizetni.

A mai lakótelep több ütemben, a múlt század ötvenes-hatvanas éveiben és 1979-1981 között épült a nyomortelepeknek a felszámolása után.

A legutolsó szakaszban bontották le az Üllői út mentén álló földszintes épületsorokat, köztük a Pöttyös utca sarkán álló kis kápolnát, az addig egységes építészeti stílust megtörve tízemeletes épületeket húztak fel a helyükre. Abban az időszakban épült a Pöttyös utcában és a mozi mellett látható néhány tízemeletes épület is. A lakásokat rászorultsági alapon utalták ki, az igénylés alapja a korábbi szűkös, túlzsúfolt, vagy leromlott állapotú lakás, a több gyermek volt.

Az 1990-es évek folyamán a lakásokat a piaci ár töredékéért meg lehetett venni az önkoritól, a bérházak pedig többnyire társasházzá alakultak, bár lakásszövetkezetekre is van példa.

És hogy mennyire jó hely most?

Hát annyira, hogy 

No és milyenek itt a lakásárak?

Árváltozások.png
Kép: Otthontérkép

A külső körút déli részét bejárva nem találkozhatunk riasztó árakkal, az értékesítési átlagár mindenhol a budapesti 230 ezer forintos körül van.

Ferencvárosban keltek el valamivel magasabb áron az ingatlanok,  tavaly 245 ezer forint volt az átlag, az eladó kecókat viszont itt mérik a legdrágábban a városrészek közül, 

szinte hihetetlen a 431 ezer forintos hirdetési átlagár, ami az adatok szerint közel 200 ezer forintos, azaz közel kétszeres felárat jelent.

Biztosan megtébolyultak az eladók ebben a nagy melegben, bár a Gubacsidűlőn és Tisztviselőtelepen is 230 ezer forintos átlagáron forogtak az ingatlanok már 2014-ben is, és reális prémiummal, 250 ezres négyzetméterárral hirdetik az itt található ingatlanokat. Így kell ezt csinálni.

A József Attila-lakótelep kertvárosias életérzéséért még egy kicsivel kevesebbet is kell fizetni, 205 ezer forint volt az értékesítési ár és szintén 205 ezer forintért hirdetik az ingatlanokat.

Aki olcsón akar vásárolni az Kerepesdűlőre és Laposdűlőre menjen, itt már 220 és 210 ezer forintos négyzetméteráron vannak az ingatlanok, na persze aki ügyes, az olcsóban is találhat az eladó lakások között.

Ebben a két városrészben egyébként 175 és 160 ezer forintos értékesítési ár a jellemző, ennyiért keltek el az ingatlanok négyzetméterei 2014-ben.

A részletes térképért kattints a képre.

Eladott ingatlanok értékesítési ára map.PNG
Kép: Otthontérkép

Itt bizony nyugodtabb lehetsz

Bármennyire is meglepő a rosszhírűként elkönyvelt környék apropóján,  de bűnözés szempontjából ki is oszthatjuk a „megbízható városrész” plecsniket, a budapesti viszonyokat tekintve nyugodtabb ez a környék. 

Ha a népességszámhoz viszonyítjuk, Tisztviselőtelepen és Laposdűlőn követik el a legtöbb bűntényt, de abszolútértékben a legtöbb, szám szerint 1300 bűneset Ferencvárosban történt 2014-ben.

A Népliget sarka, az Üllői út és körút kerszteződése fertőzött még jobban, itt több mint 200 bűnesetet regisztráltak 2014-ben. 2013-hoz képest 100 esettel kevesebbet, talán a stadion környéke nyugodtabb lett, a szurkolói rendbontások száma is csökkenhetett.

A József Attila-lakótelep „halványan, de színes”, a számok alapján nem történt arrafelé sok balhé 2014-ben, de az eloszló esetek azért akadnak.

Ha tüzetesebben megnézzük az alkategóriákat, kiderül, hogy itt több lakásbetörés volt (58 db), miközben a jóval nagyobb területű Ferencvárosban 13.

Érdemes errefelé vigyázni a lakásra!

A részletes térképért kattints a képre.

Bűnözési térkép.png
Kép: Otthontérkép

A Népligeten túl is van itt zöld felület

Aki a zöldet keresi, az ezen a környéken könnyen megtalálja. Persze a Népliget a legzöldebb városrész, de aki nem akar addig utazni, annak is megnyugtató, hogy a többi negyed is bővelkedik zöld területekben, sőt

a József Attila-lakótelep már-már vetekszik a budai hegyvidékkel, annyira zöld.

Az adatok szerint és a szemünk szerint is a Népliget vezet, itt 90 százalék a zöld közterületek aránya, Kerepesdűlőn 34, a József Attila lakótelepen 21,6.

Ezektől Ferencváros elmarad kicsit, de itt is 10 százalékos a "közterületi zöldség".

A részletes térképért kattints a képre.

Zöldterületek aránya.png
Kép: Otthontérkép

Autósok figyelem

Garázst venni Ferencvárosban és a József Attila-lakótelepen kerül a legtöbbe, itt átlag 2 millió forintot is ki kell a biztonságos és kényelmes tárolásért fizetni.

Kerepesdűlőn és Tisztviselőtelepen 1,8 millió körüli áron juthatunk garázshoz, Laposdűlön és a Népligeten ez az ár már csak 1,5 és 1,6 millió forint körüli, itt lehet a legolcsóbban venni. Aki pedig nem itt lakik, az utazhat a tömegközlekedéssel a lakhelyére az olcsó garázsért cserébe.

Garázsok ára.png
Kép: Otthontérkép

A játék korábbi fordulóinak az állásáról és a szabályokról ezen a linken lehet utánanézni, most pedig jöhet a szavazás:

Melyik a legmenőbb városrész a Külső körút mente - délen?

  • 546
    József Attila-lakótelep
  • 442
    Tisztviselőtelep
  • 412
    Ferencváros
  • 276
    Gubacsidűlő
  • 225
    Népliget
  • 107
    Kerepesdűlő
  • 42
    Laposdűlő

A győztes a múltkori végső diadalt learató: a Jóóózzssefff  Aaaattttttttiiiiilllaaa  Lllaaakkkóóóóttteeeelllleeeeepppppp  !!!!!!!!