Önt is idegesítik a totyogó gyalogosok? Liverpoolban külön sávot kaptak a járdán a sietők

2015.11.05. 13:19

A világ első gyalogos gyorssávját nyitották meg Liverpoolban a napokban, a város legforgalmasabb bevásárlóutcáján. A járdán ugyanis felfestettek egy sávot, amit a gyorsan haladók vehetnek igénybe, míg a lassan andalgók egy másik sávon közlekednek.

A sávra úgy tűnik, nagy szükség van, ugyanis több felmérés szerint  

a bevásárlóutcákban az embereket a lassú gyalogosok idegesítik a leginkább.

Többségük egyszerűen időpazarlásnak tartja, hogy más, ráérő, beszélgető gyalogosokat kell előzgetnie. A sávnak különösen a fiatalabbak örülnek, a 16 és 24 év közöttiek 69%-a mondta, hogy használni fogja.

Angliában ez az első ilyen járda, amit egy üzlethálózat, az Argos kezdeményezett saját kutatására hivatkozva, mely szerint az emberek fele szeretne ilyet. A felmérés szerint a vásárlókat a lassú emberek még a sorban állásnál és az udvariatlan személyzetnél is jobban zavarják.

A gyorsjárdát egyelőre csak ezen a héten használhatják a gyalogosok, egészen szombatig tesztelik a gyalogosok reakcióit.

Az ötlet egyébként nem teljesen új, már többször felmerült, hogy külön sávon haladjanak a sétálóutcákban a mobiltelefonjukat használók, ők ugyanis mindig lelassítják a forgalmat.