Megállni tilos a parkolóban?

2016.02.10. 11:10

Bernát keresztnevű olvasónktól esett be az alábbi e-mail:

A környékemen történt ez a hihetetlenül aljas táblakihelyezés. Hátha ti meg tudjátok mondani mi lehet az indoka.

Egy évtizedek óta parkolóként használt és a díszburkolat kialakítása során is parkolónak szánt részre kb. két hete kiraktak egy megállni tilos táblát. Természetesen a hely most is parkolónak látszik. Persze itt a lopóautó naponta többször megfordul, biztosra megy, hiszen itt mindig van kapás.

A helyszín a IX. kerület Tompa utca, a Ferenc körútról történő bekanyarodásnál.

Semmilyen indokát nem tudom felfedezni, hogy miért rakták ide a megállni tilos táblát, azon kívül hogy pénzt szedjenek be. Szerintetek mi lehet az indoklás emögött? Ezt meg lehet csinálni? bárhova egyszer csak kirakhat valaki egy megállni tilos táblát? Ki dönti ezt el? Hol lehet ezt megtudni?

(Ha a kanyarodó autóból rosszkor nézel fel a parkolási zónát jelző tábla el is takarhatja az új táblát de ez már csak a hab.)

Az olvasónak abban feltétlenül igaza van, hogy nem kellene több jelzést egymás hegyére-hátára zsúfolni, mint színes gömböket egy csicsásan feldíszített karácsonyfára.

Valamint, hogy a takarásból érkező autós simán csak annyit lát, hogy parkolóövezet.

Egy parkolóövezetről meg ugye nem az jut az embernek az eszébe, hogy ott megállni és várakozni tilos. Mintha a vöröslámpás negyedbe telepítenének prostitúciót tiltó övezetet.

Jogszabály ugyan kimondja, hogy:

11. § (1) A közúti jelzéseket a KRESZ és a vonatkozó szabványok rendelkezéseinek megfelelően úgy kell elhelyezni, hogy azok a járművezetők és gyalogosok, akikre a jelzés vonatkozik, bármely napszakban, kellő távolságból észlelhessék, és azokból - helyismeret hiányában is - a forgalmi rendet félreérthetetlenül felismerhessék.

No meg azt is, hogy:

(3) Tilos
b) egymásnak ellentmondó közúti jelzések (közúti jelzőtábla és jelzőtábla, jelzőtábla és útburkolati jel, fényjelzőkészülék és jelzőtábla, vagy útburkolati jel és forgalomirányító fényjelzőkészülék fényjelzése) együttes alkalmazása.
[20/1984. (XII. 21.) KM rendelet az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről]

De az adott esetben nem hinném, hogy megállna a kimagyarázás, hiszen itt vegytiszta ellentmodásról azért nincs szó. A parkolóövezeten belül is korlátozható részlegesen a parkolás. Legalábbis szerintem. Mindenesetre, ha valakinek bejött a fellebbezés, írja meg.

Nekem már sikerült fellebbezgetéssel visszakapnom a kerékbilincs-pénzemet a fentiekre hivatkozva, amikor is a Palotanegyedben a megállni tilos kresztábla utáni, felfestett útburkolati parkolóhelyre álltam. Ott, a helyszínen élőszóban persze, hogy nem hatottam meg a közterületeseket és fun fact: az ellentmondásos útburkolati jelet aztán még hónapokig nem festették le.

Az a szomorú, hogy a jogszabályok böngészése helyett elég lenne józan-paraszti ésszel végiggondolni mindezt és felhasználóbarát-módon táblázni.

Arról nem is beszélve, hogy a kiegészítő táblákra a szöveget miért nem lehet angolul is felírni?

A külföldi autós meg ne azt tanulja meg magyarul, hogy: Jó napot, meg köszönöm, hanem például azt, hogy:

kivéve célforgalom.

UPDATE: Ismét jelentkezett a témát beküldő olvasónk és beszámolt a cikk megjelenését követő fejleményekről, egyben Városjáró törzsolvasónk alábbi kommentjére is frappáns választ adva:

egy méterpontos sárga csík elférhetne persze, de attól még elég egyszerű a mátrix. van 10 méter, ahol nem lehet megállni, utána meg már lehet. pont. mit nem ért ezen a twistelt poszt toló, meg az a másik hülye, aki ebből címlapos cikket firkál???? 

Örömmel olvastam a cikket, meglepett mennyien kommentelték és osztották meg. Érthető, hogy az ilyen helyzetek sokakat bántanak, de az is látszik, hogy néhány ember úgy irkál, hogy nem is érti miről van szó.

Köszönöm hogy helyet adtatok ennek a kicsi, de az érintetteknek számára fontos ügynek.

Úgy tűnik hogy a Valakik, akik ezeket a táblákat kihelyezik, olvasták a cikket, és - meglepetés- értelmesen javították a hibát röviddel a megjelenés után. A csatolt képen látszik, hogy átrendezték a táblákat. Ez szerintem így logikusabb elrendezés, és ami a legfontosabb a teljesen értelmetlen 10 méteres megállni tilos részt a parkolóban megszüntették. Helyette a táblát előre hozták és 4 méteresre rövidült, a parkoló rész előtt. Ott megállni valóban helytelen értelmes ember eddig se állt oda.

Egy megjegyzés a témához, hogy a megállni tilos tábla kihelyezés nyilván nem áruszállítás céljából történt, a mások által is említett okok miatt. Ettől a helytől kb. 30 méterre a következő sarok előtt van egy várakozni tilos tábla pontosan árurakodás céljából a környező boltok kedvéért, szabályosan és normálisan kihelyezve. Ez a tábla is látszik a képen hátrébb, a négy lámpaoszloppal egy vonalban.