Eladó egy klassz vízimalom a Répce mellet

2016.04.17. 10:52
malom

Nagyon szeretem a vízimalmokat, és még jobban örülök neki, amikor látom, hogy jó kezekben vannak. Merthogy hirdetni szinte mindig hirdetnek egykori malmokat, de sok közülük igen rossz állapotban van, másokat a felismerhetetlenségig átépítettek az évek során.

Azért örültem legutóbb az eladó szécsiszigeti vagy a szatymazi malomnak. Na meg most a gyóróinak, ugyanis a tulajdonosa figyelmembe ajánlotta a hirdetését. A link mellé fotókat és egy csomó történetet is mellékelt a szép épületről.

Ezen a helyen már a XIII. században is malom állt, egész pontosan 1241-ben említik először. Mint a tulajdonos írja, a régi iratokban talált kedvenc mondata:

Ember emlékezetet meghaladó idő óta...

A mostani malom 1806-os lehet, s számos gazdája volt, Ságiak, Hocheckerék, de legtöbb a XX.-században: tanács, tsz, önkormányzat, kft., Budapest Bank. A jelenlegi tulajdonos egy budapesti magánszemélytől vásárolta meg.

malom5

A tíz éve üresen álló épületet helyrepofozták, a legszükségesebb statikai megerősítéseket (betonkoszorú,  teljes tetőcsere , alap megerősítés stb.) elvégezték. Mint írta, gyakorlatilag a külső vakolás maradt hátra. Az épületegyüttes  kisebbik részben lakást alakítottak ki: a korábbi műhelyre ablakokat vágtak és abban alakították ki a nappalit.

A  törmelék elhordása után a birtokra gyümölcsös, konyhakert, szőlő, istálló, pajta, hidas, tyúkól, karámok, park, örökzöldek stb. kerültek. Az öt termő diófa mára mázsányi béllel szolgál, a héj meleget ad a kályhában.

A gyórói malom azon szerencsések közé tartozik, amely mellett megmaradt a folyóvíz. Ennek ma már leginkább csak azért van jelentősége, mert a terület szúnyogmentes. De állítólag megvan még az az ipartörténeti jelentőségű, 1897-ben készült Girardes turbina, melyet a fakerék helyett építettek be egykor. A tulaj szerint restaurálva 15 Kw áramot tudna termelni, egy mai berendezéssel a dupláját.

malom2

A hely amolyan lovastanya most: 

okos lovaink maguk jártak úszni a tóra, miután biztonságos lejáratot készítettünk nekik e célból. Aki lovas az ismeri a mindig hűs folyóvíz  jótékony hatását a futóművükre. 

Rengeteg információt és képet találtok a malomról a hirdetésben. Ha pedig még több klassz régi épületről szeretnétek olvasni, kövessétek azUrbanistát a Facebookon!