Egy nagy, csíkos gördeszkapályára hasonlít az új Néprajzi Múzeum

2016.05.17. 16:54

Egyhangúlag a Napur Architect Kft. által vezetett konzorcium tervét találta a legjobbnak a nemzetközi zsűri, így a magyar építésziroda tervezetheti a Néprajzi Múzeum új épületét a Liget Budapest projekt keretében az Ötvenhatosok terére, írja az MTI.

A Néprajzi Múzeum új épülete a tervek szerint 2019-ben készül el, így 140 év után végre a gyűjteményéhez méltó otthonba költözhet a több százezer műtárgyat őrző intézmény - hangsúlyozza a Városliget Zrt. által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A Néprajzi Múzeumnak egyébként valóban nincs jó helye jelenlegi helyén, a Kúria volt épületében, hiszen ez egyáltalán nem alkalmas múzeumnak, és a múzeum raktárproblémákkal is küzd. A Néprajzi Múzeum többször is hangot adott annak a vágyának, hogy nagyon szeretnének egy megfelelő épületbe költözni végre, kérdés persze, hogy ennek valóban a Városligetben lenne-e a legjobb helye.

A Városliget Zrt szerint azonban ez a pályamű tökéletesen illeszkedik a Városliget és a Dózsa György út közötti környezetbe, „tiszta vonalvezetésű, emblematikus épület” ami az indoklás szerint akár jelképpé válhat. Szerintük a "pályamű múzeumműködési szempontból kielégíti a Néprajzi Múzeum technológiai és gyűjteményi igényeit, és fenntarthatósági szempontból is az egyik legmagasabbra értékelt terv".

Kérdés persze, hogy valóban így fog-e kinézni, hiszen a Nemzeti Galéria tervének esetében is láttuk, hogy a látványterv nagyban eltért a terv végleges formájától. A végleges terveken az épület nemcsak hogy máshogy néz ki, de jóval nagyobb is.  

A mostani, nyertes látványterven a múzeum egyébként jól néz ki, már csak azért is, mert homorú teteje belesimul a parkba, ám zöld felület úgy tűnik nem túl  sok van rajta. Érdekessége, hogy csíkos, amit  a tervek szerint nem csak a körbefutó ablakok miatt van, hanem az aranyozott díszítés miatt is. 

Az 1872-ben alapított Néprajzi múzeum, soha nem működött egy múzeum számára tervezett, így a gyűjtemény bemutatására igazán alkalmas épületben.Az intézmény új, korszerű épületbe költözése lehetővé teszi majd, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak jelentős részét végre állandó kiállításon és korszerű módon mutathassa be, áll a közleményben.

Az igen vitatott Liget projekt keretében több múzeumépület is épül, az elbontandó volt Hungexpo-irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házát Fudzsimoto Szú, a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galériát pedig a Pritzker-díjas SANAA építésziroda tervezi.

A házról készült kritikánkat itt olvashatják.