Elképesztően sok helyen gyúrhatsz ingyen Budapesten

A street workout első hallásra olyan, mint a street food: flancos új kifejezés valamire, ami már ezer éve létezik. Mert hát mi olyan nagy dolog az utcán tornázásban? A helyzet azonban egy kicsit más.

Amikor elhatároztuk, hogy végigvesszük az összes budapesti kültéri tornapályát és fitneszparkot, többszörösen is meglepődtünk. Először is, hogy milyen sok van belőlük, másodszor, hogy mennyire újak. A többségük alig egy-két éves, a Google Street View-n leginkább csak gazos telkek vagy lepukkant betonplaccok vannak a helyükön.

Aztán a közelmúltban elkezdtek szaporodni, és hirtelen rengeteg lett belőlük. De tulajdonképpen miből is lett rengeteg? Nos, felnőtt játszóterekből. Vagyis olyan kültéri helyszínekből, ahol tornázni, kondizni lehet. 

Hogy ez pontosan mit jelent, azt nehéz megfogni, hiszen ahány helyszín és ahány gyártó, annyiféle felszerelés. Az egyszerűség kedvéért két csoportra osztottuk őket.

  • Egy részükben statikus eszközök (pad, korlát, rúd, függőleges és vízszintes létra, fekvőtámaszállvány, gerenda, gyűrű, kötél stb.) vannak. Ezek a hagyományos értelemben vett street workout parkok vagy tornapályák. Tulajdonképpen ide tartozik a speciális parkour pálya is, amilyen például a Városmajorban van.
  • A másik részükben dinamikus gépek vannak, mozgó alkatrészekkel (légbenjáró, elliptikus sétáló, evezőpad, derékmozgató, mellizom-erősítők stb.), olyasmik, mint egy konditeremben – csak jóval egyszerűbb és strapabíróbb kivitelben. Ezek a kültéri kondipályák vagy fitneszparkok.

A fogalmak persze elég önkényesek, mindenki mást ért alattuk, sokan szinonimaként használják őket, ráadásul a legtöbb helyen keverve vannak telepítve a különböző típusú eszközök. Bár a neten több adatbázis is kering a budapesti helyekről, elhatároztuk, hogy elkészítjük a minden eddiginél alaposabb gyűjteményt!

Első körben megkerestük a fővárost és külön-külön az összes budapesti önkormányzatot, hogy mondják el, hány és milyen típusú kültéri fitneszparkról tudnak. 17 kerület küldött választ, illetve a főváros által fenntartottak közül is megkaptuk pár címét. Amennyit tudtunk, megnéztünk, milyen az összetételük, van-e a közelben ivókút, gördeszkapálya, játszótér, vagy hogy épp áramfejlesztős-e a kondigépük. (Na jó, ilyen csak egy van, a kispesti Központi Játszótéren).

A helyszíneket azután térképre vittük, és meglepődtünk, mennyire lefedik egész Budapestet. Kattintsatok a színes pontokra, ahol számos információt, jó esetben fotót is találtok minden helyről!

Az önkormányzatok előszeretettel szerveznek programokat a fitneszparkokba, Óbudán például futott már Közösségi Torna Program, a XVI. kerületben is egy ilyenben volt idén a Föld napja. A kondiparkok nagyon népszerűek, olyan tér is van, amit már külön lakossági kérésre építettek.

Ám az igazán autentikus a helyek köré verbuválódó kis közösségekkel együtt edzeni. Nekik gyakran saját edzéstervük és beosztásuk is van, és segítenek egymásnak sport közben. Magyarországon úttörőnek számít a  HunBars, akik hat éve népszerűsítik az ingyenes szabadtéri kondizást.

Street workout Budapesten

  • Több mint 110 közfenntartású kondiparkról tudunk Budapest 17 kerületében.
  • A célcsoport állítólag az olyan fiatal, aki kinőtte a játszótereket, meg a "munkából szabadulni vágyó felnőttek".
  • A legtöbb kondigépet 14 év alatt csak felügyelettel ajánlják. (Ennek ellenére sok helyen játszótérként kezelik őket a gyerekek.)
  • Speciális célcsoport még az idősek, akik biztonságos, ingyenes testmozgását igyekeznek segíteni a dühöngőkkel.
  • A parkokat nagyrészt önkormányzati forrásból és a Nemzeti Szabadidős-Egészség Sportpark Program támogatásával építették, a lekért adatok alapján átlag 9 millió forintért.
  • Népszerűségük és pályázhatóságuk miatt folyamatosan adnak át és pályáznak új parkokat.
  • A legtöbb felnőtt játszót Óbudán találtuk, ahol 22 pálya van.
  • Erzsébetváros az egyetlen kerület, ahol tudjuk, hogy nincs kondipark.

A lista persze korántsem teljes, és a bejárások során jöttünk rá arra is, hogy fenntartásokkal kell kezelnünk az önkormányzatok által megadott címek pontosságát is. Viszont nem akartuk túl sokáig húzni az időt, hiszen mégiscsak a szeptember az a hónap, amikor az ember elhatározza, hogy most már aztán tényleg el kezd mozogni, és nem lehet kifogás sem a hőség, sem a nyaralás. 

Szóval kellemes böngészést a térképhez, reméljük, mindenki felfedez egy új helyet a közelében!

De persze nem hagyjuk ennyiben a dolgot, szeretnénk a későbbiekben a többi helyszínt is bejárni, hogy eltűnjenek a szürke pöttyök a térképről, titeket pedig arra kérünk, hogy

küldjétek el a tapasztalataitokat!

Milyen kondiparkok, tornapályák működnek a közeletekben, pontosan hol, milyen feltételekkel lehet használni azokat, van-e valami egyéb fontos tudnivaló róluk. És persze jöhetnek a fotók is azokról a helyekről, amelyek lemaradtak a térképünkről.

A tippeket, címeket, infókat és persze a fényképeket a urbanista[kukac]mail.index.hu címre várjuk. Esetleg posztoljátok az Instagramra #mindekozben hashtaggel.  Ígérjük, még a vénasszonyok nyarában jelentkezünk a bővített kiadással!

FRISSÍTVE (2016.10.20.): Meg is jött a bővítés, köszönjük mindenkinek a tippeket infókat. A második kiadáshoz új cikk is született, amelyben megkérdeztünk egy csomó szakértőt is, mit gondolnak a budapesti pályákról.

A térképen szereplő fotók nagy részét most készítettük, egyet-egyet a Velvet és a Femina cikkeiből, a Hunbars és a  Hard Body Hang oldaláról vettünk át. Köszönjük!

Még többet akarsz tudni Budapestről? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!