Kreatívan számolják az Új Nemzeti Galéria alapterületét

Egy tájépítész szerint egyáltalán nem lesz kisebb, mint a Pecsáé volt, sőt

2016.12.03. 10:27

Tegnap itt az Urbanistán is bemutattuk a Petőfi Csarnok bontása kapcsán az épület és a helyszín történetét, egyúttal az Új Nemzeti Galéria tervét is, amit a helyére építenek majd. A bejáráson elhangzott adatokkal kapcsolatban azonban most egy fontos részletre hívta fel a figyelmet Bardóczi Sándor tájépítész a Facebook-oldalán.

nemzeti galeria fakivagas.gif
Fotó: ligetlatvany.hu

Azt ugyan a Városliget Zrt. sem állítja, hogy az új épület kisebb lesz, mint a bontásra váró Pecsa, de azt ígérik, kevesebb területet foglal majd el a Ligetből. Számításuk szerint a Petőfi Csarnok a szabadtéri színpaddal együtt 11 700 négyzetméteren terül el, míg az Új Nemzeti Galéria csak 9 ezren fog. 

Nos erre írta a tájépítész, hogy szerinte ismét trükközéssel állunk szemben:

[Olyan,] mintha lenne nekem egy kis 55 m2-es disznóólam, de tartozna hozzá egy fedetlen lebetonozott kifutó, meg egy ganédomb, és így az már 110 m2-t foglalna el a kertemből. Erre hivatkozva pedig azt próbálnám beadni egy építéshatóságnak (no meg a szomszédoknak), hogy a helyébe épített négy szint magas, 90 m2 alapterületű, alápincézett társasház valójában kisebb, mint az elbontott disznóól volt a kifutóval és a ganékupaccal.

A PeCsa alapterülete 5500 m², magassága 12 m. A történelmi közpark Nagyrétjének helyére építendő Galéria nettó alapterülete 9000 m², párkánymagassága 25 m lesz, alatta pedig több szintben alápincézett.

A 2,5-szer nagyobb épületről szemrebbenés nélkül állítják, hogy kisebb lesz az elődjénél, mert gyorsan beleszámolták a nyitott bolhapiac és az összes környező burkolat alapterületét is, így kaptak 5500 m² helyett 11000-et. Habár a Galéria körül is lesz burkolt tér, nem is kevés, azt valahogy már nem számolták hozzá a 9000 m²-hez. Az már valahogy zöldfelület.  

A végén ő is kitér arra, amit én is félve nézegettem, hogy gyanúsan kezd egyszerűsödni az épület, és félő, hogy csak a túlzott méret marad meg, miközben elveszítheti izgalmas vonásait:

"a Sanaa által tervezett épület ma már egyáltalán nem hasonlít ahhoz a pályázati blöffhöz, amellyel megnyerték a pályázatot. Eltűnt a pagoda, bedobozolódtak a légies üveghomlokzatok. Kevesebb blöff, kevesebb költészet, több brutalitás, továbbra is elhallgatott tömegarányok köszönnek vissza az egyetlen közreadott új látványtervről."

Érdekel mi történik a Városligetben? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!

  • Hírek
  • Hírek