3,3 millió dollár a magyar sztárépítész amerikai villája

Breuer Marcell 1966-ban tervezte a házat egy építészetéért rajongó gyárosnak

imagereader.aspx?imageurl=http%3A%2F%2Fm.sothebysrealty.com%2F98
2016.12.13. 08:41

Kevés elcsépeltebb közhely van a külföldön jobban ismerik, mint idehaza szófordulatnál, de ha valakire, akkor Breuer Marcellre ez teljesen igaz. Bár szerencsére lassan nálunk is kezdik értékén kezelni a 20. század egyik legfontosabb formatervezőjét és építészét, az USA-ban teljesen természetesen dobálóznak a nevével.  Nem is olyan rég került egy fából készült erdei lakja a piacra, amit a Bauhaust alapító Gropiusszal tervezett, most pedig egy gyönyörű modern villáját hirdetik eladásra

Az épületet 1966-ban tervezte Breuer egy Rufus Stillman nevű gyárosnak, aki gyakorlatilag gyűjtötte a modern házakat a connecticuti Litchfieldben. Ez volt a második a három közül, amit a magyar építésztől rendelt, de a Curbed cikke szerint építtetett más kortárs tervezőkkel is néhányat hasonló felfogásban.

06MasterBedNEW
Fotó: sothebysrealty.com

Nagyon pöpec ingatlanról van szó, és tökéletesen benne van minden, amit csodálok a nyugati piacra kerülő építészettörténeti értékekben:

  • Van értelme helyreállítani vagy megőrizni, híven az eredeti terveknek megfelelően, mert lesz olyan, fizetőképes, hozzáértő közönség, akinek ez számít és hajlandó is megfizetni. Éppen ezért van, hogy mondjuk az ingatlanhirdetésben is kiemelik a tervező nevét, hogy mikor és kinek épült.
  • Meg tudják találni a harmonikus egyensúlyt a korabeli berendezési tárgyak, és a mai elvársásoknak megfelelő lakásfelszerelés közt. Úgy, hogy a végeredmény nem lesz hamis, utánzó, hanem egyszerűen elkapják a hangulatot. 
  • Megmaradt a ház környezete is. Ha megnézitek a fotókat, olyan mintha posztereket ragasztottak volna az ablakokra, olyan tökéletesen keretezik a tájképet. (Remélem nem tényleg poszterek vannak odaragasztva.)
08Guest3NEW
Fotó: sothebysrealty.com

Persze azért vannak idehaza is példák, mondjuk ennél a családi háznál (legalábbis ami az első két pontot illeti).

Az ingatlan amúgy 270 négyzetméteres négy szoba és négy fürdőszoba van benne. Vagyis három és fél, mert az amerikai hirdetésekben partial bath néven nevezik azt, amiben nincs kád, csak zuhany. Mondjuk ez nálunk simán fürdőszoba néven futna.

13rearviewnew
Fotó: sothebysrealty.com

A teljes hirdetést itt találjátok még több képpel és infóval.

Érdekel az építészet? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!