Tényleg sötét az új Széll Kálmán tér, vagy csak annak látszik?

Csináltunk pár fotót, hogy el lehessen dönteni!

2017.02.09. 10:06
43 hozzászólás

"Megy most a beszéd a sajtóban a Széll Kálmán tér órájáról, ami fontos, nagyon fontos, de van itt egy másik, talán ugyanilyen lényeges dolog, főleg azoknak, akik este is használják a teret:

sötét van.

Ezzel kezdte levelét Ákos, majd felsorolta, hogy szerinte mi a probléma a tér világításával (alig van lámpa a gyalogos tereken, a fénycsíkok pedig nem adnak elég fényt, főleg, hogy a többségük nem is világít). 

Meg is indult a vita a szerkesztőségben, hogy most akkor

  • tényleg sötét van és ez baj,
  • tényleg sötét van, de ez nem baj ("barátságos, intim a hangulat a világítástól, nem az a nagy, reflektoros, tolakodó világosság van, mint a többi téren"),
  • nincs is sötét.

Felmerült, hogy posztoljuk ki Ákos képét, amit küldött és majd ti eldöntitek, sötét van-e vagy nem, de a fotórovat figyelmeztetett, hogy a fényképezőgép csalóka. Be is bizonyították. Íme egy alulexponált kép:

És egy túlexponált, ami ugyanonnan készült:

Akkor hogyan lehet mégis eldönteni, hogy sötét-e a tér vagy sem? Először is készítünk egy képet egy közepes beállítással.

Majd pontosan ugyanezzel a beállítással készítünk egy másik képet egy másik helyszínen. Mondjuk a közeli Mammutnál:

Akkor tehát most sötét van a Széll Kálmán téren? A fene se tudja. Az összehasonlítás alapján nem tűnik túl sötétnek. Persze attól még érezhetjük annak, ahogy a hőérzet sem feltétlenül azt mutatja, milyen hideg van valójában, hanem, hogy mennyire fázunk/van melegünk.

Szerinted milyen a világítás? Jöhetnek a vélemények a kommentekbe. Ha pedig még többet olvasnál a budapesti közterekről, kövesd az Urbanistát a Facebookon!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?