Végre egy utcaképbe simuló kortárs épület Kőbányán

Vagy újabb ronda foghíjbeépítés? ILLIK-E???

2017.02.14. 17:32
50 hozzászólás

Volt egyszer egy remek sorozat az Urbanistán, az illik-e? Nem nehéz kitalálni: az volt a lényege, hogy egy új épület illik-e az olvasók szerint a környezetébe vagy sem. Nem nevezném nagy sikerű sorozatnak, összesen egy részt élt meg, abban a hőskorban, amikor még Google Street View helyett a Norccal pásztáztuk a környékeket. Na de most itt az idő, hogy felelevenítsem.

Szóval jöjjön a sorozat legújabb darabja egyenesen Kőbányáról!

Február 7-én adták át a megújult önkormányzati ügyfélközpontot a X. kerületben az Állomás utca és Halom utca sarkán, a gyönyörű, Lechner Ödön tervezte Szent László templom szomszédságában. Az egyik fele egy régi, fővárosi védettséget élvező sarokház azokból az időkből, amikor Kőbányának még takaros kisvárosi hangulata volt, és amikből csak hírmondónak maradt egy-kettő a lakótelep-építések után. Ezt példásan rendbe hozták, aminek alighanem mindenki örül. Egyúttal beépítették a mellette ásítozó foghíjtelket is, ahova egy kortárs szárny került. Ilyen volt:

Screenshot 2017-02-14 15.11.18.png
Fotó: Google Street View

Ilyen lett:

Gergőnél eléggé kiverte a biztosítékot a foghíjbeépítés és ezt írta:

Bár nem vagyok az építésügy nagy szakértője, de így ránézésre is furcsa már az új épület. Én kivetném rá az óbudai giccsadót, de hát ez ugye Kőbánya :) „azokra vonatkozik ez az új adó, amelyek megbontják az adott utcakép esztétikai egységét, hangulatát”

Az új házat ugyan csak kívülről ismerem (a szűkszavú önkormányzati közlemény még a tervezőket sem említi meg*), de

szerintem kifejezetten jól sikerült.

A feladat, felteszem az volt, hogy tartsuk meg a szomszédos épületek és a párkányok magasságát, meg a tető dőlésszögét - már amennyire lehet, mert a két szomszédos épület azért nem egyforma keresztmetszetű. De közben nem ártana két szintet kialakítani az épületben, ha már nem terjeszkedhetünk felfelé.

Viszont ha két szinten szeretnék ablakokat elhelyezni, akkor el lehet felejteni a historizálást. Akkor valami olyat kell tervezni, ami nem is akar réginek látszani, mert abból csak rosszul jöhetünk ki. 

Ebből a kiindulóhelyzetből szerintem ez a legkonzervatívabb megoldás, amit ki lehetett hozni. Nem villogtak sem a színekkel, sem extravagáns formákkal, sem túlzott üvegfelületekkel. Szerintem jelen helyzetben ez volt a legjobb megoldás, szóval az én ítéletem, az hogy illik!

És a tiétek? Jöhetnek az érvek és ellenérvek a kommentekbe! És persze ha bosszant valami új terv vagy épület, esetleg nagyon tetszik, küldd el, megvitatjuk azt is. 

*Mint arra Csilli a poszt megjelenése után felhívta a figyelmemet, a tervező a Vikár & Lukács volt.

Érdekel, hogy mi épül Budapesten? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!