Modern társasházat terveznek Gül Baba türbéje alá. Illik-e?

2010.10.11. 10:14

GüllEgy társas házat terveznek a Gül Baba utcába, nagyjából a türbe alá, ami Gabriellának nagyon nem tetszik. Mint írja:

Tisztelt Urbanista!Az oldalon nem találtam a Gül Baba utcára vonatkozóan semmit.Szeretném megtudni,hogy ki fogadta el ezt az ottani milliőbe szerintem nem illő épület trvét?Hogy  lehetséges a több mint 100 éves házak nagyjábóli összhangját ilyen durván megbontani ?A türbét se modern stílusban újították fel tehát az egész utca valamint a fölötte levő türbe elüt ettől a kockatervezésű háztól.Mondja már meg valaki ,hogy miért garázdálkodnak kedvenc városomban ami egyre kevésbé tetszik és nem csak nekem.Lehet a stílusokat keverni de nem árt a harmóniát megteremteni és akkor nem érzi idegennek az ember.Imádom a modern építészetet,de nem értem miért a város régi értékeit kell eldózerolni és miért nem lehet a külső kerületeket felhozni a mai színvonalra? Üdvözlettel Gabreilla

 
 
 
Lássuk mi van róla a projekt honlapján!
 
 
 
Azt a kérdést, hogy illik, nem illik elhesegethetnénk annyival, hogy felidézzük: Z. Halmágyi Judit tervezte Budapest elmúlt húsz évének egyik (joggal)legjobban utált épületét a Kálvin téren. De ne tegyük!
 
Güll
 
Ezzel a házal ugyanis semmi baj nincs. Önmagában sem rossz és az illeszkedés is teljesen rendben van. Bár nincs norcos kép a helyszínről, az látszik, hogy a környék tele van az elmúlt évtizedekben épült társasházakkal, amelyek nagy ívben tesznek az illeszkedésre.
 
Güll


Ez sem formájában, sem méretében nem lóg ki, de legkevésbé anyagválasztásával nem. A kőlap a legjobb döntés, hiszen a környék tele van kőfalakkal, mivel ott ez a természetes építőanyag.
 
Güll


Persze mindezt a nem túl jó felbontású látványtervekből (sajnos pont az utcai frontról van a legkisebb felbontású kép), meg a pár soros leírásból következtetem. Mindesetre, ha valaki a nem illik mellett érvelne, írja meg, ő mit építene erre a helyre. (Egyébként néhány éve egy zarándokház és török étterem terve is felmerült, igaz, csak egy diplomamunkában.)
 
Güll
 
 
Mi lesz belőle? Semmi.
A GPM-esek készségesek voltak (sőt ők hívtak vissza, mikor elsőre nem értem el az illetékest) és elmondták, hogy bár az engedélyek megvannak, a terv nem valósul meg. Írhatnám, hogy olvasónk megnyugodhat, de a helyzet az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy jobb épületet terveznek majd ide, pláne nem jobban illeszkedőt. Ne legyen igazam - kíváncsian várom a folytatást