Idén benézhetsz egy csomó rakparti házba!

A Budapest100 témája április 22-23-án a Rakpart lesz

DSC 6149
2017.02.23. 17:11
0 hozzászólás

A Budapest100 remek kezdeményezés volt rögtön az elején: az év századik napján megrendezni a száz éves házak nagy szülinapi zsúrját. Egy csomó lakóházba és közintézménybe be lehet menni ezen a hétvégén. Már körülnézni is izgalmas persze ezekben, de ami még jobb, hogy a legtöbb helyen programokkal is várják a látogatókat.

Mindez remek ötlet volt 2011-ben, de aztán jött a világháború, mármint a világháború századik születésnapja. Annak az utolsó éveiben már nem nagyon épült semmi, aztán ugye jött Trianon, a világválság: az építőipar, meg az ingatlanpiac eléggé megzuhant. Ha következetesen kitartottak volna a szervezők a jubileumi tematikánál, néhány év múlva már alig lenne kikkel ünnepelni.

Szóval változtattak!

Rövid kísérletezgetés után tavaly új tematikát találtak: nem a korra, hanem a helyszínre fókuszáltak. 2016-ban a Nagykörút házaiba lehetett bemenni két napon keresztül, idén pedig, április 22-23-án a Rakparton állókba. Igaz így kicsit kizárjuk a játékból a város nagy részét, de az ötletgazdája a Blinken OSA Archívum és szervező KÉK – Kortárs Építészeti Központ javára kell írni, hogy mindkét esetben oylan tematikát választott, amely rengeteg városrészt érint. Ráadásul idén nem csak térben, de időben is!

Az Árpád és a Rákóczi híd között nyolc folyamkilométer a távolság, és a partokon ugye nem csak lakóházak sorakoznak, hanem az Országház, templomok, egyetemek. És akkor még a hidakról nem is beszéltünk vagy épp arról, hogy maga a Rakpart is egy műemlék.

Az érintett házak és a programok folyamatosan kerülnek fel a Budapest100 oldalára, de a közeljövőben mi is gyakrabban fogunk visszatérni a témára. Mint ahogy az elmúlt hetekben, hónapokban is elég sokat írtunk róla, például azért mert:

Egy fantasztikus szobrot állítottak a Bem rakparton

Építik a Moszkva sétányt

Jó kis közvilágítást csináltak a budai alsó rakparton

Miközben a Cral Lutz rakpartnál ilyenek a fényviszonyok

És így tovább.

Ha érdekelnek a Budapest100 részletei és a Rakpart, kövesd az Urbanistát a Facebookon!

Borítókép: Bődey János/Index

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?