Pár plusz négyzetméterért ránőtt egy irodaház a Visegrádi utcára

A szomszédainál előkert van, ők a járdáig tolták a homlokzatot

2018.05.22. 09:02
A nagy üres építési terület helyén áll ma a Promenade Garden. Jobboldalán a Váci út, a balon a Visegrádi utca. A kép alján látható Dráva utcától végig előkertek határolják, még Capital Square (jobbra lenn) előtt is. Az új irodaház azonban addig nyúlik, ameddig az építési terület a fenti fotón
A nagy üres építési terület helyén áll ma a Promenade Garden. Jobboldalán a Váci út, a balon a Visegrádi utca. A kép alján látható Dráva utcától végig előkertek határolják, még Capital Square (jobbra lenn) előtt is. Az új irodaház azonban addig nyúlik, ameddig az építési terület a fenti fotón
Fotó: Google Earth

A Váci úti irodakorridor már elég régóta Budapest legpezsgőbben fejlődő területe, és még jókora potenciál van benne. A fővárosi átlaghoz képest általában nívósabb épületeket emelnek itt (és amúgy is úgy tűnik, hogy jelenleg az irodafejlesztések jellemzően igényesebbek a lakóprojektekhez képest az egész városban). Viszont abba kevesen gondolnak bele, hogy ezek az irodaházak gyakran egy háztömböt fognak át, vagyis ha a Váci úton egy új homlokzatsor épül, akkor az azt jelenti, hogy a párhuzamosan futó, általában jóval keskenyebb, közvetlen szomszédaiban is ugyanez történik. Persze nem feltétlenül ugyanennyire igényesen. 

Egy kedves olvasónk, Gergely most a Promenade Garden névre hallgató új fejlesztésre bukott ki, ugyanis az hátsó homlokzatával fittyet hány a szomszédai által követett beépítésre. Míg azoknál egy előkert van a járda és az épület közt, ez egészen a járdáig tolta ki a falát. 

Az önkormányzat szerint ez teljesen rendben van. Arató György főépítész szerint "a sok évvel ezelőtt engedélyezett irodaházra az akkor hatályban volt, a 7/2008.(III.26.) ÖK rendelettel elfogadott kerületi szabályozási tervnek megfelelően adtak építési engedélyt. Az érintett ingatlan egyik oldalán sem ír elő előkertet a szabályozási terv." Egyúttal felhívta a figyelmemet arra, hogy milyen színvonalas lett a hátsó homlokzat, és azt a környék lakóival is véleményeztették.

Nos, ezzel nem is vitatkoznék, a Fekete Antal tervezte ház tényleg jól néz ki a látványterveken, de ettől még nem tartja a szomszédai homlokzatvonalát. Az utcára terpeszkedés mellett szólhat, hogy valójában csak a Dráva utca és a Véső utca közti szakaszon volt jellemző ez a beépítés a Visegrádin, attól délre és északra, többnyire a járdánál kezdődnek a házak. A történelmi hagyományokra sem lehet nagyon hivatkozni, mert a háború előtt utca is alig volt erre, nemhogy előkert.

A máik oldalon viszont érdemes figyelembe venni, hogy nem kis távról van szó, hanem több saroknyi szakaszról, amelynek saját arculata alakulhatott ki. Ahol én lakom, Mátyásföldön, a környék egyik értékét az utcák szélessége adja, hogy a járdák és az úttest között egy fasor és egy árok is elfér mindkét oldalon. Itt ráadásul az egyik oldalon hirtelen nagyon megemelkedik a beépítés magassága, és ilyenkor a szélesség még fontosabbá válik.

Érdekes, hogy a pár évvel korábban épült Capital Square a Dózsa György és a Váci sarkán még tudta tartani ezt a beépítést. Nem tudom, hogy náluk mi volt az előírás, de az eredmény mindenképpen nagyvonalúbb lett, mint a Promenade Gardennél, pedig ott a szemben levő park miatt nem is lett volna annyira indokolt a szélesség tartása. (Igaz ott az úttest és a járda közt nem maradt zöld sáv.)

Ti hogy látjátok? Probléma ez vagy sem? Na és főleg, kinek van igaza?

Érdekel mi épül Budapesten és hogyan? Kövesd az Urbanistát Instagramon vagy Facebookon!