Az eltévedt magyar űrhajós szobra Bécsben szállt le

0O3A9466 1
2018.11.05. 10:08

Jó napot kívánok, pár napig szendergett az Urbanista - legalábbis ezen a platformon. Ott volt ugye egyszer az őszi szünet, meg egy elég izgalmas Bauhaus-túra is Weimartól Erfurton át Dessauig, amiről egyelőre csak egy kusza sztorit, meg pár képet posztoltam Instán, de hamarosan lesz róla szó természetesen itt a blogon is. Most értem oda, hogy átnézzem a leveleimet, miről is maradtam le azóta. Mindent nem fogok pótolni (például a momésok óriásszékes kiállítása sajnos már be is zárt a Nemzetiben), de azt a pár képet, amit Szabó Ottó/Robotto Eltévedt űrhajós című szobráról kaptam, azért kiposztolom.

Már idehaza (ha ennek a kifejezésnek van értelme egy eltévedt űrhajós esetében), Szentendrén is tetszett az alkotás, írtam is róla itt az Urbanistán. Akkor nem tudtam, hogy ez csak egy ideiglenes helyszín, és hamarosan máshol fog útbaigazítást kérni az űrutazó, akit a kommentelők leginkább robotként vagy rohamdroidként azonosítottak.

Október vége óta a bécsi Sigmund Freud parkban, a Városházától nem messze, a Botanikus Kert és az Universitat Wien között látható a több mint három méter magas szobor. Egészen november 20-ig itt lesz. Szóval, ha valaki nagyon korán és nyugisan akar idén karácsonyi vásározni arrafelé (nagyjából a helyszínek fele lesz még csak nyitva), az még elcsípheti.

A "mit akart a művész mondani ezzel?" kérdést sem kell feltenni, mert benne van a sajtóközleményben, hogyaszongya:

"A művész eltévedt űrhajósát saját élettapasztalata ihlette. A szobor az otthonkeresés szimbóluma is: ahogy diplomája után Londonban maga a művész, az űrhajós is a helyét keresi, közben azon morfondírozik, vajon hol van az otthon, mi számít annak és egyáltalán … mitől válik otthonná az otthon? Manapság, a tömeges kivándorlás, elvándorlás éveiben – akár egy háború elől menekülve, akár a jobb megélhetést keresve – ez aktuálisabb és mindenki számára személyesebb kérdéssé vált, mint valaha."

Érdekelnek a különleges köztéri alkotások? Kövesd az Urbanistát Facebookon, Twitteren, vagy akár Instagramon is.