Csodálatos építészeti könyv tölthető le mostantól ingyen

A Buda építészete a két világháború között. Pesti párja pedig újra kapható

2018.11.29. 13:34

A huszadik századi magyar építészet és várostervezés egyik legnagyobb ismerője Ferkai András. (A budapesti lakáshelyzetet bemutató minielődása az Urbanistán is szerepelt, az első rész itt, a második itt tekinthető meg.) Munkássága megkerülhetetlen, és bár számos jó könyvet írt és szerkesztett, mindenképpen fontos, sokat forgatott alapműve a Buda építészete a két világháború között. Még 1995-ben jelentette meg az MTA Művészettörténeti Kutató Intézete, és ma már gyakorlatilag beszerezhetetlen. Legalábbis, én egyetlen eladó példányt sem tudtam felhajtani a neten. De most már nem is kell, ugyanis letölthetővé tették a Magyar Tudományos Akadémia honlapján a teljes könyvet. 

Valójában már néhány hete elérhető, de én csak most értesültem róla és óriási felfedezés volt, remélem másnak is újat mondok ezzel. Külön tetszik amúgy, hogy egy "összefirkált" példányt digitalizáltak be, ami személyesebbé teszi, de kereshető módon, szóval nem csak egyszerűen fényképformában (láttunk már ilyenre is példát).

Természetesen nem szerepel benne minden ekkor elkészült épület, de ami fontos, az mind benne van. Kerületi bontásban, rövid, olvasmányos leírásokkal, és elképesztően gazdag tudásanyaggal. Teljesen fölösleges tovább dicsérnem, hiszen senkit nem kell meggyőznöm a vásárlásra: tessék letölteni, és meglátjátok milyen.

Természetesen Fischer Szépvölgyi úti háza is szerepel a könyvben, mely nem is olyan rég eladó volt
Természetesen Fischer Szépvölgyi úti háza is szerepel a könyvben, mely nem is olyan rég eladó volt
Fotó: Wikipedia

A könyvnek folytatása is készült hat évvel később, melynek szerkesztője szintén Ferkai András volt. Mellette Branczik Márta, Hajdu Virág, Molnos Attila és Oláh Éva mutatta be Pest hatszáz fontos épületét ugyanebből a korszakból. A Pest építészete a két világháború között hatalmas és hiánypótló mű, mely nagyon sokáig szintén nem volt kapható, de mint most megtudtam az egyik szerzőtől, néhány példány felbukkant a kiadó Modern Építészetért Nkft.-nél. Szóval most három helyen (Fuga, Írók Boltja, Kiscelli Múzeum) ismét kapható 4000 forintért. Aki a Buda után kedvet kap a folytatáshoz, ne szalassza el a lehetőséget.

Érdekel az építészet? Kövess Facebookon, Twitteren, vagy akár Instagramon is.