Meélyik a legnémetebb és a legfranciább ház Budapesten?

Itt az Urbanista heti programajánlója

2018.12.03. 11:59

Talán még soha nem volt ennyire sűrű program itt az Urbanista ajánlójában: díjátadók, minikonferenciák, előadások, fórumok, könyvbemutatók és kiállításmegnyitók dögivel. Pedig a hétvégére nem is jutott semmi. A legérdekesebb nekem a ma este nyíló kiállítás a francia és a német hatásokról. Talán az Eiffel tervezte épületek, meg a Bauhaus hatására született alkotások? Helyes megoldás nincs, de akinek van tippje, ne fogja vissza: kommentelje ide vagy a Facebookon!

12.03. hétfő

  • Német és francia hatások Budapest építészetében. Goethe Intézet, 18:00.  Galamb Zsuzsanna válogatta össze az épületeket, amiket aztán Fátyol Viola fényképezett le. Az ő képeiből nyílik ma kiállítás. Március végéig látogatható. Bővebben.

12.04. kedd

  • Utóirat 100 - esszépályázat eredményhirdetéseMÉSZ, 14:00. Kiállítás nyílik Elég erős zsűri volt: Botzheim Bálint építész (Utóirat 100), Meggyesi Tamás építész, urbanista, filozófus, Térey János író, költő. Bővebben.
  • Az Erzsébet tér és a Gödör területének megújítási folyamata. MUT, 16:00. Arról beszélgetnek, mi történt vele az átadás óta. Kedvenc témám, ennyit talán egy területen sem dühöngtem. Bővebben.
  • Ferencváros díszítőművészete. Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, 17:00. Kiállítás nyílik Mészáros Gábor fotóiból. Február 16-ig látogathatóBővebben.

12.05. szerda

  • Kávéházas Fortepan-kiállítás. Starbucks Gozsdu, 10:00. Ekkor nyit az új budapesti Starbucks, egy "klasszikus budapesti kávéházi hangulatot felidéző fotókból" válogatott kiállítással. Legalább érezni fogjuk a különbséget. Bővebben.
  • Hild 50 kamarakonferencia. MUT, 14:00. Nem a múlt héten emlegetett, híres építészdinasztiáról lesz szó, hanem a településfejlesztésért osztogatott Hild-díjról. Ott lesz az idei kitüntetett, a budapesti Hegyvidék, és a két másik jelölt, Ferencváros és Budaörs, valamint a korábbi évek díjazottjai is. Bővebben.
  • Könyvbemutató - A magyar zsidó építőművészek örökségeOrszágos Rabbiképző, 17:00. A pompás alcímű (Lajtá innen és Lajtán túl) könyv újabb bemutatója a szerzővel, Gottdank Tiborral. Hamarosan olvashattok róla kritikát is a blogon! Bővebben.

12.06. csütörtök

  • Beszélgetés a fényről, megvilágításról. ELTE PPK, 14:45. A KÖRBE környezetpszichológiai beszélgetésének témája a fény - környezetpszichológus, szociológus, antropológus, építész, világítástervező sajátos megvilágításában. Bővebben.
  • Visegrádi Négyek családi házai 2018. MÉSZ, 16:30. Vándorkiállítás a négy ország legjobb családiház-terméséből. Bővebben.
  • Faragó László: Térkoncepciók és megvalósulásuk. MÉSZ, 17:00. Előadás a csütörtöki iskola keretében. Bővebben.
  • Layered Buildings and Living Cities.  MOME ÉI, 18:30. Lecture by Garth Rockcastle. Bővebben.

12.07. péntek

  • Jössz-MÉSZ: séta a Lőportárdűlőn.  Lehel téri templom, 14:30.  Maczó Balázs művészettörténésszel ismerhetjük meg a Lehel tér mögött húzódó terület izgalmas várostörténeti múltját és építészeti örökségét. Bővebben.
  • Van más út! Van más Budapest? Fuga, 18:30.  A Római-parttól a Városligeten át a Határ úti Kiserdőig: vajon létezik-e, létezhet-e egy másik Budapest? Erről beszélget egymással a Van más út csoport, a  Maradjanak a fák a Rómain és a Ligetvédők aktivistái. Bővebben.

Érdekelnek az építészeti, várostörténeti vagy ingatlanos programok?  Kövess Facebookon, Twitteren, vagy Instagramon.