Ottlik kert néven születik új parkocska a Kosztolányi Dezső térnél

Itt a Tranzit Art Café melletti zöldterületre kiírt pályázat eredménye

2018.12.04. 05:26
23 hozzászólás

Egy egészen kicsi, de igen izgalmas tervezési területre írtak ki pályázatot Újbudán. Ez az egykori Bukarest úti buszforduló, illetve annak is egy része. A Kosztolányi Dezső tér melletti terület némiképp spontán, és szertelenül már elkezdett parkosodni, a Tranzit Art Café pedig életet is vitt a korábbi épületegyüttes egy részébe. Az új park, ami Ottlik kert névre fog hallgatni a tér és a kávézó között fekszik. 

A leendő Ottlik kert Újbudán. Elől a Kosztolányi Dezső tér, hátrébb az egykori Bukarest úti buszforduló a Tranzit Art Caféval
A leendő Ottlik kert Újbudán. Elől a Kosztolányi Dezső tér, hátrébb az egykori Bukarest úti buszforduló a Tranzit Art Caféval
Fotó: Google Earth

Közvetlen célja a terep rendezése mellett, hogy emléket állítson a névadó Ottlik Gézának. Nekem már az is szimpatikus, hogy nem két újabb szoborban gondolkodtak, hanem valami kreatívabb megoldásban, ami tényleg ad is a városrésznek. Különösen tetszik, hogy ha lazán is, de lassan kezd felfűződni valami a Gellért tértől a Bartókon és a Móriczon át idáig, aminek ez is egy fontos eleme lehet. Főleg, hogy a Kosztolányi tér már jóval korábban kapott tájépítészeti arculatot.

Olyan terveket vártak, amiket nagyjából bruttó hetven millió forintból meg lehet majd valósítani, szóval óriási káprázatot senki sem várt. Viszont sok finom megoldás azért született. 

A zsűri

Ami szimpatikus: a kötelező politikusszereplő itt csak tiszteletbeli címet kapott (a sajtóközlemény szerint), az önkormányzatot is az érintett területek, a szakmát pedig tényleg jó nevű szereplők képviselték. Így állt fel a zsűri: elnöke Mohácsi Sándor tájépítész, további tagjai Erő Zoltán építész, urbanista, Gálhidy Péter szobrász, Kulcsár-Szabó Zoltán irodalomtörténész, valamint az önkormányzat részéről Büki László városgazdálkodási igazgató és Takács Viktor mb. főépítész. A tiszteletbeli elnök Hoffmann Tamás polgármester volt. 

Az eredményhirdetés pénteken volt, de az első három helyezett makettfotóját csak ma sikerült megszereznem. Íme itt vannak, egy-egy kiemeléssel a pályaművek szövegéből. 

1. helyezett

Massány Edina, Megyeri Zsófia, Remeczki Rita és Scheuch Dominik

„A tervezett közkert alaprajra egy nyitott könyv egyetlen lapját sugallja, a sorokba rendezett utakkal, támfalakkal, sávokban tervezett növénykiültetéssel és a sétányon továbbfutó betoncsíkokkal. (...) A terepből ritmikusan kiemelkedő támfalak maguk is egy-egy könyvet szimbolizálnak, melynek „gerincén”, mint ahogy a könyvek borítóján is, egy-egy könyvcímet, vagy idézetet olvashatunk az írótól. Felülről nézve a tér, mint egy könyv jelenik meg, tehát már egy kész irodalmi művet szimbolizál, ám oldalról, szemmagasságból szemlélve a festett, írható felületek és a változatos lejtésű, geometriájú támfalaknak köszönhetően a tér képe folyamatosan változik.”

2. helyezett

Biri Balázs, Borsa Aliz ,  Gy üre Borbála, Kántor-Turi Emese Monory Rebeka, Pálfy Máté, Szabó Levente

„Koncepciónk minden elemét annak a szolgálatába állítottuk, hogy olyan hely jöjjön létre, ahol jó lenni. Ezért javasoljuk a terület jelenlegi szigetszerűségének megszüntetését, a két térfal közé való kifeszítését (szintbe emelt, csillapított forgalmú körüljárással, de a forgalmi rend meghagyásával), azaz az egész területnek a gyalogosforgalomhoz csatolását. Mindezt előfeltételnek tartjuk ahhoz, hogy a szabályos négyzet formájú új liget által új, a városi tér és park közötti átmeneti minőség jöjjön létre. E liget belső határán megformált kör alakú pad, a benne lévő füves terület és meglévő fa az elgondolás harmadik eleme, mely egyszerre nyugodt, meditatív hely, és egyszerre rendezvényhelyszín.”

3. helyezett

Almási Balázs, Börcsök Brigitta, Koller Margit

Az általunk az Ottlik-kertbe megálmodott installáció szorosan illeszkedik környezetébe: elhelyezkedésének, a kisebb háromszögekre bontott acélpanelek alkotta mennyezet dőlési szögének és a tükröződő felületének (fényesre polírozott krómacél, supermirror felületkezeléssel) köszönhetően már messziről felhívja magára a figyelmet. Figyelembe vettük az arra közlekedő emberek szokott útvonalait, legfontosabb irányait, így úgy helyeztük el a szobrot és alakítottuk ki környezetét, hogy az méretéből és arányaiból fakadóan behívja terébe az arra járót, szemlélődésre késztesse, de ne akadályozza napi rutinjában. Közelebbről szemlélve az emlékmű a téren érzékelhető és befogadható látványt tükröződő felületeivel megismétli, de szét is bontja ezzel párhuzamosan. Kiemeli az itt és most érzékelhető környező terét, de a tekintetet nem engedi egy képet kirajzolni, párhuzamosan létező, lehetséges (világ)képek tárházát kínálja a befogadónak.”

További részleteket a pályázat honlapján találtok, aki pedig még többet olvasna arról, hogyan is változik Budapest, kövessen Facebookon, Twitteren, vagy akár Instagramon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!