Magyarok tervezték Európa legjobb felhőkarcolóit Moszkvában

A Group Dyer tervei is az International Property Awardson nyertek

2018.12.06. 10:59

Napok óta tényleg mindenhol az megy, hogy az új Néprajzi Múzeum tervét először szerényen csak Európa legjobbjának választották az ingatlanosok, aztán a bolygó legjobbjának. Kettőt kellett csak aludni, és kiderült, hogy a szintén a Városligetben épülő Biodóm is kontinensbajnok lett a saját kategóriájába. Vártam, hogy esetleg a naprendszer, a galaxis, vagy a világegyetem szintjén is elismerik az alkotásokat, de szomorúan állapítottam meg, hogy ennél komolyabb szintre már nem számíthatunk a nagyjából ötven kategóriában odaítélt International Property Awardson. 

Több szerencsével járt viszont az Építészfórum, ők ugyanis kiszúrták, hogy mindez semmi, még egy magyar nyertese van a díjnak. A díj jelentőségére, ígérem még visszatérek egy szösszenetben, de most lássuk, mit alkotnak magyar építészek Moszkvában.

A Prime Park egy új városnegyed az orosz fővárosban, amely a Group Dyer (Philip Ball, Deilinger Tamás és Domokos Balázs) tervei szerint valósul meg. Nagyjából hasonló típusú fejlesztés, mint nálunk mondjuk a BudaPart. A látványtervek alapján ugyan kisebb alapterületen, viszont magasabb épületekkel hoznak létre gyakorlatilag egy új városnegyedet - a legmagasabb lakóház 150 méteres lesz.

310 ezer négyzetméteren alakítanak ki 1-2-3 szobás lakásokat, meg persze luxus penthouse-okat, hiszen a legfelsőbb szinteken elég pazar lesz a kilátás. Többek közt a legendás szocreál felhőkarcolók, a Hét nővér egyikére is.

A minőségét megítélni a helyszín és a részletek ismerete nélkül nehéz lenne, de amelyik torony homlokzatán egy kis játékosság mutatkozik, az tetszik. A többségük ugyanakkor, lássuk be, nem valami változatos - szerintem sokkal izgalmasabb tervek is akadnak az iroda honlapján. Az ingatlanosoknak viszont tetszett: a projekt elnyerte a Legjobb európai high-rise lakóépület díjat. 

További képek a projektről itt. Érdekel az építészet? Kövess Facebookon, Twitteren, vagy akár Instagramon is.