Magyarok tervezték Európa legjobb felhőkarcolóit Moszkvában

A Group Dyer tervei is az International Property Awardson nyertek

2018.12.06. 10:59
4 hozzászólás

Napok óta tényleg mindenhol az megy, hogy az új Néprajzi Múzeum tervét először szerényen csak Európa legjobbjának választották az ingatlanosok, aztán a bolygó legjobbjának. Kettőt kellett csak aludni, és kiderült, hogy a szintén a Városligetben épülő Biodóm is kontinensbajnok lett a saját kategóriájába. Vártam, hogy esetleg a naprendszer, a galaxis, vagy a világegyetem szintjén is elismerik az alkotásokat, de szomorúan állapítottam meg, hogy ennél komolyabb szintre már nem számíthatunk a nagyjából ötven kategóriában odaítélt International Property Awardson. 

Több szerencsével járt viszont az Építészfórum, ők ugyanis kiszúrták, hogy mindez semmi, még egy magyar nyertese van a díjnak. A díj jelentőségére, ígérem még visszatérek egy szösszenetben, de most lássuk, mit alkotnak magyar építészek Moszkvában.

A Prime Park egy új városnegyed az orosz fővárosban, amely a Group Dyer (Philip Ball, Deilinger Tamás és Domokos Balázs) tervei szerint valósul meg. Nagyjából hasonló típusú fejlesztés, mint nálunk mondjuk a BudaPart. A látványtervek alapján ugyan kisebb alapterületen, viszont magasabb épületekkel hoznak létre gyakorlatilag egy új városnegyedet - a legmagasabb lakóház 150 méteres lesz.

310 ezer négyzetméteren alakítanak ki 1-2-3 szobás lakásokat, meg persze luxus penthouse-okat, hiszen a legfelsőbb szinteken elég pazar lesz a kilátás. Többek közt a legendás szocreál felhőkarcolók, a Hét nővér egyikére is.

A minőségét megítélni a helyszín és a részletek ismerete nélkül nehéz lenne, de amelyik torony homlokzatán egy kis játékosság mutatkozik, az tetszik. A többségük ugyanakkor, lássuk be, nem valami változatos - szerintem sokkal izgalmasabb tervek is akadnak az iroda honlapján. Az ingatlanosoknak viszont tetszett: a projekt elnyerte a Legjobb európai high-rise lakóépület díjat. 

További képek a projektről itt. Érdekel az építészet? Kövess Facebookon, Twitteren, vagy akár Instagramon is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?