Novák Katalin vitte el a balhét, de ki a felelős a hibáért?

DEBRE20231124014
2024.02.11. 18:21

Novák Katalin ráfázott. Ma még csak találgatjuk, hogy ki hibázott, hogy egy kegyelmi döntése hatásaként távoznia kellett a köztársasági elnöki pozícióból. Története viszont tanulságos. A pedofilbotrány után minden, Fidesz által kinevezett intézményvezetőnek meg kell tanulnia, hogy a saját intézménye, hivatala érdekét mindenáron védenie kell. Fontos a miniszterelnök politikájának lojális védelme, de ezt felül kell írnia az adott intézmény objektív érdekeinek.

A pedofilügy kialakulása részben a köztársasági elnök hibája, ő döntött olyan módon, ami politikailag rosszul sült el. A hiba fele az övé. A másik fele azé a politikai mechanizmusé, amely ilyen helyzetbe hozta az elnököt és a köztársasági elnöki intézményt.

Ha a köztársasági elnök engedett személyes, politikai lobbinak, akkor ő a fő politikai felelőse a kialakult helyzetnek. Ha nem, akkor az apparátusban, a döntést előkészítő mechanizmusban kell keresni a hibát.
A mechanizmus nem robotokat jelent, hanem néhány embert, akik a szakmai-közigazgatási-politikai táplálékláncban előkészítették a kegyelmi döntést. Osztályvezetők, főosztályvezetők, helyettes államtitkárok, közigazgatási és politikai államtitkár, majd az elnöki apparátus tagjai. Közöttük vannak azok az emberek, akik átengedték a pedofilügy elítéltjére vonatkozó javaslatot. Ha volt személyes vagy politikai lobbi az illetőre kiszabott büntetés enyhítésére, akkor az a tisztviselői kart érintette.

Érdemes azonban az emberek hibáztatása helyett a viselkedéstudományt segítségül hívni. Ha nem változik az elnöki intézményről szóló felfogás, akkor bárkit le lehet váltani, a rossz döntéshez vezető gondolkodás és viselkedés pedig újra felüti majd a fejét. A következő köztársasági elnöknek politikai támogatást kell adnia ahhoz, hogy saját szervezete, hivatala felismerje, kiszűrje az elnöki tekintélyt értelmetlenül csorbító döntéseket.

Az elnöknek meg kell értenie, hogy a köztársasági elnök egy önálló politikai intézmény. Az önállósága azt jelenti, hogy egy sajátos, a kormányzattól, a pártrendszertől elkülönült intézmény. Demokráciában ez azzal jár, hogy a győztes párttól s a győztes párt által vezetett kormánytól, valamint annak ebben az esetben elképesztően eredményes vezetőjétől, Orbán Viktortól, a kormányfőtől is elkülönült politikát kell képviselnie.

Minden győztes párt körül kialakul a szabadság és szabadosság sajátos érzete. A politikai támogatók, a politikai apparátus tagjai, a minisztériumi dolgozók azt érzik, hogy „most mindent lehet”. Lazulnak a szabályok, olyan klíma alakul ki, amelyben olyan dolgok is megtehetővé válnak, amelyek feszes politikai eredmények esetén amúgy megmaradnának ötletnek. Pláne így alakul a helyzet, ha egy politikai formáció már négyszer nyert választást, a fölénye hatalmas, és úgy néz ki, hogy ötödszörre is nyer majd.

Magyarország a politikában, szabályok alkalmazásában egy mediterrán ország, sok minden megtörténhet, a közvélemény jelentős része messzemenően türelmes a személyes motivációk, a kijárások, a politikai alapú elintézések ügyében. Néha azonban a politikai-döntési rendszer túlságosan elkényelmesedik, s olyan döntést szül, amely szíven találja az embereket. Így alakulhat ki egy váratlan politikai ellenérzés, amely fenyegető a kormányzó politikai erőre. A pedofilügy ilyen.

Az elnöknek és az elnöki hivatalnak el kell vágnia magát a Fidesz és Orbán Viktor dominálta világtól. Saját elefántcsonttornyot kell építeni, amelynek alapja, hogy a köztársasági elnöki egy önálló intézmény,

amelynek védelme az elnök és az apparátusa feladata. Senki mást nem érdekelhet az, ami kizárólag az ő dolguk. Az intézményt csak ők védhetik meg. Mindenki más a maga érdekét akarja érvényesíteni – az intézmény kárára is. A Fideszt lojálisan szolgáló minisztériumi tisztviselők, a politikai kijáró emberek, akik saját politikai szolgálataikat értékesítik tovább a politikai piacon, s nem érdekli őket az elnöki intézmény sérülése. Novák Katalin politikai veresége sem foglalkoztatja őket.

Lehet lojálisnak lenni Orbán Viktorhoz, a Fideszhez, a jobboldali értékekhez, de ez nem változtat azon, hogy mindenki a maga érdekei, helyzete, szempontjai alapján igyekszik befolyásolni a köztársasági elnöki hivatalt és az elnököt.

Ami az elnökkel történt, az minden, Fideszhez lojális politikai vagy szakmai kinevezettet és intézményt is érint. Ha politikai hibát okoznak, mert lojálisan szolgálják a fideszes hátországot, vagy éppen elnézőbbek azzal szemben, s nem figyelnek az általuk vezetett intézmény saját érdekeire, akkor ugyanolyan helyzetekbe futhatnak bele, mint a köztársasági elnök és hivatala a pedofilügyben.  

Orbán Viktor miniszterelnökként olyan politizálási stílust választott, amelyben a kormányzó párt népszerűsége és elfogadottsága kulcsfontosságú elem. Az eddig felhalmozott tapasztalatok szerint mindenkitől megválik, amikor az általa okozott botrány a kormányzó párt kormányzási képességének elvesztésével vagy a politikai támogatottság jelentős mértékű csökkenésével jár.

Ezért alakul ki az a paradox helyzet, amelyben éppen kormányzásának erős átpolitizáltsága ad lehetőséget a személyes és intézményi függetlenségére és a szuverén döntések kialakítására. 

A szerző volt újságíró, ma üzleti coach.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

(Borítókép: Novák Katalin 2023. november 24-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)