NE TAlálj kifogást!

GettyImages-1263671415
2024.04.17. 17:50

Futókörökön kocognak a nagymamák és nagypapák, mobiltelefonjukról megfeledkezett rolleres, bringás lányokkal és srácokkal vannak tele a parkok, a zsúfolt kerékpársávokon az orvosok, kórházigazgatók, polgármesterek is biciklivel járnak munkába. A magyarok aktívak, egészségesek, mosolygósak és boldogok. 

Ezért a célért indítottuk el az Aktív Magyarország Programot, de még hosszú az idáig vezető út. A várható élettartamunk 4,5 évvel elmarad az unió átlagától, a nők egészségtudatosabbak, az ő elmaradásuk „csak” 3,9 év, a férfiaké, akik férfiasan nem járnak szűrővizsgálatra, és büszkék, ha elérik a 100 kg-ot, 5,1 év. Az elkerülhető halálozások, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, valamint a cukorbetegek aránya a legmagasabbak között van Európában, és az átlagnál sokkal többet vagyunk betegek is. Mindez döntő mértékben a mozgásszegény életmódunkra és az egészségtelen táplálkozásunkra vezethető vissza. 

chrome-capture-2024-3-16.png
Fotó: NETA

A WHO kutatásából látszik, hogy egészségi állapotunk szempontjából kulcsfontosságú az életmódunk, és az is kiolvasható, hogy kizárólag egészségügyre alapozva nem lehet társadalmi szinten jelentősen javítani az egészségi állapotunkon. 

Az Eurobarométer felmérése szerint Magyarországon az emberek 59 százaléka soha nem sportol.

Finnországban ezzel szemben 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban 26 százalék a soha nem sportolók aránya. Ennek az adatnak súlyos következményei vannak! A Global Observatory for Physical Activity kutatása szerint

Magyarországon a halálozások 9,7 százaléka a mozgásszegény életmódra vezethető vissza. Ez azt jelenti, hogy naponta 37 ember hal meg annak következtében, mert keveset mozog.

Döbbenetes!

Hogyan tudjuk megszólítani azokat, akik soha nem sportolnak, akik nem járnak szűrővizsgálatra, akik túlsúlyosak vagy elhízottak? 

A riogatás önmagában nem működik. Hiába vannak elrettentő rajzok a cigisdobozokon, nem csökken gyors ütemben a dohányzók száma. Hiába tudja mindenki, hogy az elhízásnak komoly egészségügyi kockázatai vannak, évről évre nő az elhízottak száma. Mindig van kifogás, hogy miért nem indulunk el, miért nem mozgunk, miért megyünk 300 méterre is autóval.

Hogyan lehetne ezen mégis változtatni?

Meg kell mutatni a gyerekeknek, fiataloknak, családosoknak, időseknek, mozgássérülteknek, szegénynek és jómódúnak, hogy mozogni élmény, hogy jobb a közérzetünk, ha rendszeresen mozgunk, és aktívan töltjük a szabadidőnket.

Az élménysport működik. A tavalyi évben a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvánnyal megnégyszereztük a gyalogló idősklubokat, jelenleg már több mint 400 működik aktívan. Az általunk támogatott bringaparkok, görparkok, futókörök tele vannak. A Millió lépés játékunkban majdnem 350 ezren játszottak. A gyalogos, vízi- és kerékpártúrázók száma folyamatosan nő. Ez azonban még mindig nem elég!

2023-ban hatalmas, új lehetőségeket kaptunk arra, hogy megmozdítsuk Magyarországot. Augusztustól a cégek rendelkezhetnek arról, hogy a befizetett a népegészségügyi termékadójuk 10 százalékát az Aktív Magyarország Államtitkárság programjaira fordítsák. 

Annak érdekében, hogy hatékonyan használjuk fel ezt a forrást, szakmailag elismert, köztiszteletben álló személyeket kértem fel a Netabölcsek Tanácsába. A bölcsek egyik fele az egészségügy, a másik fele a szabadidősport területéről érkezett.

A Netabölcsek egyik társelnöke Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a kórházszövetség elnöke, aki kerékpárral közlekedik Budapesten, és nemrég futotta élete első maratonját. A másik társelnök Péter Attila a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének elnöke, az Egészséges Kaposvár 2030 programfelelőse, de legtöbben a hazai sportesemények magyar hangjaként ismerik. Szinte hihetetlen, de ezek az emberek még soha nem dolgoztak együtt, az egészségügy illetve a szabadidősport még soha nem lépett fel közösen. Abban állapodtunk meg, hogy jóváhagyásuk nélkül egyetlen fillért sem fogunk elkölteni. Az eddigi munkából már látszik, hogy ez az új szövetség, ha hegyeket nem is, de sok-sok embert képes lesz megmozdítani.

A Netabölcsek Tanácsa már több program elindításáról döntött, amelyekben közösséget, élményt kínálnak a résztvevőknek. Az orvosok és sportszervezők végre együtt dolgoznak azért, hogy a „kényelmeseknek” segítsünk életmódot váltani. 

 1. Mozgás receptre (168 millió forint). A rendszeres testmozgás a legjobb prevenció számos betegség megelőzésére, sőt a kialakult betegségek esetén is gyógyító hatású. Új-Zélandon, Angliában, Svédországban az orvos a mozgást gyógyszerként írja fel receptre a betegnek. Magyarországon a XII. kerületben már kísérleteznek ezzel. Pályázati formában országos programot indítunk annak érdekében, hogy a háziorvosok a gyógyszerek mellett/helyett mozgást is írjanak fel a betegeknek. A program része a háziorvosok továbbképzése, a svéd háttéranyag, ami leírja, hogy különböző betegségekre milyen mozgás az ajánlott, már magyarul is olvasható. Ősszel indul a mozgás gyógyszer kampány az orvosi rendelőkben.
 2. Út az egészséghez program. Az elmúlt években a Szent Ferenc kórház koordinálásával kb. 20 kardiotanösvény került kijelölésre. Ha a meghatározott pontokon mért értékeiket (pulzus, vérnyomás stb.) applikáción vagy papíron beküldik a túrázók, akkor az orvosok meg tudják állapítani, hogy kik azok, akiknek egy alaposabb kivizsgálásra volna szüksége. Jól összeköthető a mozgást receptre programmal. A támogatásból új tanösvények kialakítása és működtetése történik. Azoknál az önkormányzatoknál, kórházaknál támogatjuk a tanösvények kijelölését, amelyek vállalják rendszeres túrák megszervezését, és az ösvények működtetését. 
 3.  „Mozdulnék” kitelepüléssorozat – mozgásfelmérő, mozgástanácsadó program (150 millió forint). Sokan egy régebbi sérülés, betegség, elhízás miatt nem mernek mozogni. Számukra egy mozgó tanácsadó hálózatot hozunk létre, ami egy rövid egészségügyi állapotfelmérés után mozgásjavaslatokat ajánl az egyén számára. Az idei évben 220 ingyenes kitelepülést biztosítunk falunapokra, fesztiválokra, céges és egyéb rendezvényekre. A Mozdulnék program egy időben három különböző meghívásnak is eleget tud tenni.

  Közösségi mozgáslehetőségek növelése:
  Ha valaki felnőtt korában akar elkezdeni mozogni, nehezen talál alkalmat és lehetőséget. Azokban az országokban, pl.: skandináv országok, ahol sokan mozognak, rengeteg szabadtéri, outdoor sporteseményt szerveznek. Nálunk is bővíteni szükséges a kínálatot, aminek egyik feltétele a szabályozások egyszerűsítése, a másik pedig a támogatások növelése, annak érdekében, hogy ne csak a jobb anyagi helyzetben levők tudjanak részt venni egy futó- vagy kerékpáros eseményen.
 4. Élménysportprogram (400 millió forint). Éveken keresztül a szabadidősport-események nem részesültek központi támogatásban. Programot hirdettünk a legalább 150 embert megmozgató szabadidős sportesemények támogatására, valamint több szövetséggel megállapodtunk kifejezetten a sportágukat népszerűsítő, amatőrök számára elérhető események szervezéséről. Közel 300 sportesemény támogatásáról döntöttünk. 


  Iskolák, oktatás: A gyerekeknél óriási a probléma. Folyamatosan növekszik a túlsúlyos és elhízott tanulók aránya. Az iskolai testnevelésórákon nem sikerül megszerettetni a gyerekekkel a mozgást. A programjainkkal azt szeretnénk megmutatni, hogy a mozgás élmény, közösségi élmény!
 5. Millió lépés az iskoládért tavaszi forduló (170 millió forint). A Szervátültetettek Országos Szövetsége játékához csatlakozva létrehoztuk Magyarország legsikeresebb mozgásra ösztönző játékát. Tavaly december 10-ig 77 napon keresztül 346 ezer gyerek és felnőtt gyűjtötte a lépéseket, miközben mozgásra, egészséges életmódra ösztönző üzeneteket kaptak, és 40 ezer lépésenként megtekinthetnek egy videót hazánk egy-egy gyönyörű természeti vagy kulturális értékéről. Azok között az iskolák között, amelyeknek résztvevői legalább ötször megkerülték virtuálisan az országos kékkört, 100 intézményt kisorsolunk. Ezek 1-1 millió forint sportszervásárlási támogatásban részesülnek. Idén a játéknak lesz egy fenntartható, zöldközlekedésre ösztönző része is. A gyerekek többsége sajnos keveset mozog, és a helyzetet súlyosbítja, hogy sokakat autóval hordanak iskolába. Annak érdekében, hogy ne autóval járjanak iskolába (és a felnőttek munkába), minden nap nyilatkozniuk kell arról, hogy hogyan közlekedtek gyalog, biciklivel, közösségi közlekedéssel vagy autóval. Ez alapján pontokat kapnak a résztvevők és az iskolák, amivel szintén motiváló ajándékokhoz juthatnak. Bevezetjük nálunk is a zöldpéntek fogalmát: pénteken minden kétszer annyit ér.
 6. Bringázz a munkába (50 millió forint)! A Kerékpárosklubbal közösen évek óta folytatjuk ezt a kampányt. Tavaly egy új applikációt készítettünk, és idén a NETA segítségével szintet (szinteket) szeretnénk lépni. Az eddigieknél sokkal erőteljesebben szólítjuk meg a munkahelyeket, és ősszel szeretnénk legalább megnégyszerezni a résztvevők tavalyi számát.
 7. Iskolások kerékpáros oktatása (13,4 millió forint). A KRESZ szerint 12 éves kortól a gyerekek kerékpározhatnak már a főúton is. Ezért egyrészt szeretnénk elérni, hogy 4-5. osztályos korukban közlekedési alapvizsgát tegyenek, és emellett gyakorlati kerékpáros képzésben is részesüljenek. A pilotprogram keretében 25 tanár továbbképzése és 500 gyerek gyakorlati kerékpáros-oktatása valósul meg. A képzett tanárok a jövőben folyamatosan tudják majd felkészíteni a diákokat a kerékpáros-közlekedésre. Hosszú távú célkitűzésünk, hogy minden utcán bicikliző gyerek fel legyen készítve a közlekedésre.
 8. Mozdulj a netről a valóságra! (48,1 millió forint). A gyerekek és a fiatalok között a problémás internethasználat eléri a 20 százalékot. Az internetfüggőségek rizikófaktorai megegyeznek a függőségek általános jellemzőivel. A kampánynak három fő eleme lesz: a képernyőidő normalizálása, az élményt adó szabadidő (dopaminerg rendszer) és a pozitív támogatói környezet: szülői minta és a társas támogatás. A programban szülők, tanárok számára is felhasználható anyagok, videók is készülnek majd.
 9. Hátrányos helyzetű gyerekek vándortábor-támogatása (30 millió forint). A vándortáborprogram az állami támogatásnak köszönhetően önmagában is nagyon kedvező árú, 46 ezer Ft/hét szállással, ellátással, eszközökkel. (Vannak még szabad turnusok, lehet jelentkezni a vandortabor.hu honlapon.) A hátrányos helyzetű családoknak azonban még ez is sok. A NETÁ-nak köszönhetően a hátrányos helyzetű gyerekek ebből a kedvezményes árból is 50 százalékos kedvezményt kapnak.
 10. Pedagógusok ingyenes vízitúráztatása (32 millió forint). A Magyar Vízitúra Szövetség szeretné megszervezni 4000 tanár egynapos ingyenes vízitúrázását, annak érdekében, hogy oldják a vízitúrázástól való félelmet, és hogy a pedagógusok kedvet kapjanak a vízitúrázáshoz. Különösen fontos ez a vízparti települések iskolái esetén, ahol nagyon gyakori, hogy semmilyen kapcsolatban nincsenek a vízzel, se a gyerekek, se a tanárok. Sok helyen el lehetne jutni odáig, hogy testnevelés, délutáni foglalkozás keretében ősszel és tavasszal a gyerekek kajakozzanak, kenuzzanak, evezzenek. De általában is meg lehet célozni, hogy bátrabban menjenek vízi vándortáborba vagy vízi osztálykirándulásra.
 11. Aktív munkahelyek program (20 millió forint). A munkahelyükön sok időt töltenek az emberek, gyakran egész napos ülőmunkával. Szeretnénk kiépíteni a cégeknél egy mozgásnagykövet-hálózatot. A mozgásnagykövetek képzésben részesülnének, információkat kapnának sportolási lehetőségekről, októberben pedig munkahelyek közötti mozgásversenyt szerveznénk. Kampányt indítunk, hogy a munkaadók figyeljenek oda jobban a dolgozóik munkahelyi aktivitására, hogy az ülőmunkát végzők meghatározott időnként mozogjanak. Ez a nemzetközi tapasztalatok alapján jó hatással van a munka minőségére és a termelékenységre.
 12. Fogyatékossággal élő személyek programja (200 millió forint). A fogyatékkal élők egészsége szempontjából a mozgás ugyanolyan fontos, mint az épeknél. Hazánkban ők is sokkal kevesebbet mozognak, mint a fejlettebb országokban. A fogyatékossággal élő személyek minden programpontunk célcsoportját jelentik, de ebből a keretből 50 millió forinttal külön támogatjuk a számukra szervezett aktivitást ösztönző programokat. A mozgássérültek sporteszközei drágák, emiatt nagyon kevés áll rendelkezésre. Idén 150 millió forinttal fogjuk segíteni mozgássérült sporteszközök beszerzését.

  Ha továbbra is érkeznek új felajánlások, a Netabölcsek Tanácsa áprilisban további programokat is meghirdethet:
 13. Iskolai túraszakosztályok alakítása. Az előzetes elképzelések szerint 250 ezer Ft támogatást kaphatnak azok az iskolák, amelyek vállalják, hogy egy év alatt legalább 10 olyan túrát szerveznek a tanulóiknak és a szüleiknek, ahol a résztvevők száma meghaladja a 30 főt. Az elbírálás során előnyt élveznek a hátrányos térségekben lévő iskolák, azok, akik többféle túrát is szerveznek (kerékpáros-, vízi-), az elmúlt években vándortáboroztak, vagy részt vettek a Millió lépés játékban.
 14. Sport 43 program. Az iskolai testnevelés a diákok többségével nem szeretteti meg a mozgást, mert nem elég élményszerű a gyerekek számára. Ezzel a programmal szeretnénk megmutatni a gyerekeknek, hogy a mozgás élmény. Olyan sportágakat mutatunk meg a diákoknak ingyenesen, amelyekkel a többségük nem találkozik, pl.: falmászás, vízitúrázás, kerékpártúrázás, görkorcsolyázás, síelés. Az elmúlt időszakban 60 ezren vettek részt a programban. Szinte minden gyerek élvezte. A következő tanévben a NETA segítségével szeretnénk megkétszerezni a részt vevő gyerekek számát.
 15. Ingyenes egynapos osztálykirándulások hátrányos helyzetű gyerekeknek. Vannak olyan iskolák, ahol a hátrányos helyzetű gyerekek aránya meghaladja a 60 százalékot. Elsősorban számukra szeretnénk iskolájuk kb. 50 km-es körzetében ezeket az egynapos, ingyenes, aktív osztálykirándulásokat szervezni, ahol a mozgás mellett megmutatnánk tágabb környezetük valamilyen természeti, kulturális értékét is.
 16. 16 tonna: országos fogyókúraprogram. Először egy kísérleti, szűkebb tesztprogramot indítanánk, majd a tapasztalatok alapján az a cél, hogy 1000 elhízott ember (100 csapat) egy év alatt 16 tonna súlyt adjon le. A program egészségügyi felméréssel kezdődik, amit táplálkozás-, mozgás- és életmód-tanácsadás követ, folyamatos nyomon követéssel. A programra 10 fős csapatokkal nevezhetnek, pl.: EFI-k (életmódközpontok), önkormányzatok, cégek, fitnesztermek, egyesületek. Egy 10 fős csapat, közösség rendkívül erős motivációs tényező, kellemetlen, ha minden csapattárs küzd, s valaki kimarad, és ezzel tönkreteszi a többiek eredményét. A sikeres csapatok között, kisebb jutalmakat sorsolunk ki. A programpont éves kampányt is magában foglal, amely keretében folyamatosan lehet szemléletformáló üzenetet eljuttatni az egész országban.
 17. Nyitott tornaterem program. A késő őszi, téli, kora tavaszi időszakban az időjárás miatt az átlagosnál is kevesebbet mozgunk. Rengetegen panaszkodnak, hogy nincs elég zárt terem, ahol mozoghatunk, ugyanakkor az iskolai tornatermek nagy részét hétvégére bezárjuk. A kísérleti program célja, hogy ezeket a termeket hétvégén legalább 10–12 órára kinyissuk, és az időkeret harmadában-negyedében meghatározott célcsoportoknak (pl.: nyugdíjasok, kismamák, szervátültetettek, cukorbetegek, stb.) biztosítsunk mozgáslehetőséget nagyon kedvezményes feltételekkel. (Székesfehérváron már működik egy hasonló program.)

NE TAlálj kifogást! címmel indítottuk a NETA-programjainkat. Nehéz lesz kifogást találni, ha a rendelőben az orvos receptre írja fel a mozgást, ha a munkahelyen a kollégák közösen mozognak, ha az osztályból mindenki gyűjti a lépéseket. 

A következő években sokkal vonzóbbá tudjuk tenni az aktív életmódot. 

A NETA mellett jelentős uniós forrást fordíthatunk az elkövetkező években az aktív turizmus és a településeink fejlesztésére.

Seneca óta azonban tudjuk: semmilyen széljárás nem jó annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rekreáció tanszékének koordinálásával, több mint 100 civilszervezet és szakértő együttműködésével hamarosan elkészül a Monspart Sarolta Aktív Életmód Stratégia, ami kijelöli a célokat, és az ahhoz vezető lépéseket.

Ha a megtervezett úton végigmegyünk, akkor a gyermekeink már az iskolában megszeretik a mozgást, a cégek fitneszterem-bérleteket biztosítanak a dolgozóiknak, az orvos a mozgást receptre írja fel, a mozgássérülteknek biztosítottak az eszközök a sportoláshoz, és a nyugdíjasok még a kilencvenes éveikben is közösségben gyűjtik a lépéseket.

Kérjük, segítse, hogy eljussunk egy élhetőbb, egészséges és boldog aktív Magyarországhoz!

A szerző országgyűlési képviselő, szociológus.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő írásokat. Várjuk az ön véleményét is.

(Borítókép:  Theo Wargo / Getty Images)