Aliz
6 °C
14 °C

Adják el a kórházakat!

2006.09.04. 08:16

Az István kórház szülészetének bejáratánál áll egy asztal, rajta telefon, mögötte szék. A szék általában üres, néha ül rajta egy néni és telefonál. Valószínűleg ő lenne a recepció, vagy az információ, vagy bármi. Csakhogy a néni szinte sohasem ül a széken. Áll kint, áll bent, sétál a kertben, hangosan köszön az orvosoknak, még hangosabban a főorvosnak, halkabban az ápolóknak, műtösőknek és a hozzá hasonló egyéb kórházi dolgozóknak. Látogatónak, betegnek még véletlenül sem. Mindenestre információt adni talán még senki sem látta, aki látogatóba érkezik előbb kérdezi meg a vajúdó nőt, mint őt, hogy mégis hol a labor, a szülőszoba, a kávéautomata.

Pedig hasznossága, akárhogy is nézzük, nulla

A néni nyilván kap fizetést – a szakszervezeti tagdíját is nyilván levonják –, kap még ruhapénzt, 13. havi fizetést, lehet, hogy néha még jutalmat is, a törzsgárdatagság már biztos kijár neki. Pedig hasznossága, akárhogy is nézzük, nulla. Haszontalan a tulajdonosnak, államnak, önkormányzatnak, hiszen a munkáját, hogy információt adjon, nem végzi el, viszont még a nyilván nyomorúságos fizetése is bekerül azért havonta kétszázezerbe járulékokkal egyéb költségekkel együtt. Haszontalan a felhasználónak, hiszen információt tőle nem kap, hiszen nem is tud hozzá fordulni, ha nem ül a helyén. Hasznos egyedül tán a főorvosnak, orvosnak lehet, mégiscsak jó, ha valakinek köszönnek előre, amikor kiszáll az autóból. Így jobb a komfortérzete.

A néni ennek ellenére ott van, cseveg, beszélget, miközben munkát, végképp nem önfeláldozót, gyógyítót nem végez. Ez azonban a világ legtermészetesebb dolga egy kórházban, senkit nem zavar, senkinek nem tűnik fel. A tulajdonosnak nyilván nem, hiszen messze van, a Deák tértől a Klinikák négy metrómegálló, az önkormányzatból nehéz odalátni, ráadásul az alagútban sötét van. A betegnek, hozzátartozónak szintén nem, örül hogy bement, megszült, hazament, vagy vettek tőle vért. A helyieknek úgyszintén tökmindegy, van-e vagy nincs a néni, nekik attól több nem lesz, a közalkalmazatti bértáblában aztán semmi meg nem változik, ha a néni eltűnik. Igaz, mégiscsak köszön. Ha meg esetleg felvetnék, hogy tök fölösleges, hát magukra haragítanák Cser Ágnest, ő meg jönne a diplomata-útlevelével, hogy el a kezekkel minden dolgozótól, mint tette azt Hatvanban, ahol az orvosok és a szakdolgozók elsöprő többséggel szavaztak a privatizáció mellett.

Csakhát ez a néni azért óvatos becslés szerint is bekerül évente két és fél millió fointba, amiből, ugye lehetne biztos akár lélegeztetőgépet is venni, vagy kicserélni tíz ablakot. Kinek kerül a néni pénzbe? Hát a tulajdonos-fenntartónak, legyen az önkormányzat, állam, vagy akárki. Az adókból élő államon, önkormányzaton kívül senki nem dob ki két és fél milliót az ablakon. Ha a saját pénzéről van szó, nyilván Cser Ágnes sem, aki, ha nem ég akkorát Mikola István a kettős állampolgárságos hablatyával, talán már a határon túli magyar egészségügyi dolgozók érdekeit is képviselné nagy buzgalmában.

Cser Ágnes meg képviseli büszkén és bátran a nénit

De a kórház nem eladó, az orvos szent és sérthetetlen, ahogy az ápolók és az egészségügyi dolgozók is úgy általában. MIntha az esküjük kizárólag közkórházban és persze a már rég reprivatizált egyházi kórházakban kötelezné őket gyógyításra, a magánkórházban vérszívó hentesekké alakulnának, és egyetlen céljuk a pénz megszerzése és beteg mielőbbi kinyírása lenne, miután eladták az összes használható alkatrészét a gaz multiknak. Cser Ágnes meg képviseli büszkén és bátran a nénit a kórházban, és persze Mikola Istvánt, mert más nem nagyon maradt neki, aki ne tudná, hogy a nénire semmi szükség.

És tudja ezt a vizitdíjat úgy tűnik, sikerrel bevezető Molnár Lajos is, hiszen volt ő főigazgató az Istvánban is, amíg Kupper András vezetésével és a szocialisták segítségével jól ki nem rúgták.

De a kórházakat akkor is el kell adni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?