Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyenlő esélyek

2003.06.30. 00:12
Hétfőn a köztársasági elnök aláírás helyett visszaküldte az országgyűlésnek a kórháztörvényt, fontolgassák még egy kicsit. Azt a szívességet nem tette meg, hogy kérése ne a nyári szünet előtti utolsó, egyébként rendkívüli, ülésnapon kézbesüljön a T. Háznak, azaz a honatyák és -anyák (honszülők) aggályos pontosságú házszabályszerűséggel fontolgathassanak még két napot, mielőtt nyaralni mennek. De hát kellett az elnöknek az az egy hét, hogy megállapítsa, pontosan ugyanazt gondolja a törvényről, mint az ellenzék. A Ház így aztán össze is hívódott még aznap egy második rendkívülire, legott megfontolt, és megszavazta a Csehák-törvényt másodszor is.

Az ellenzék meg boldogan kivonult megint, megállapítva, hogy a koalíció alázza a köztársasági elnököt, és sárba tiporja a házszabályt, de meg még az alkotmányt is. Mondhatták volna, hogy az MSZP jó Fidesz-tanítvány, de az lehet, hogy közvélemény-kutatásilag kevésbé hatékony poén.

A kórház-privatizációs törvénymódosítás nemzetnyomorító voltáról egyébként szépen egybecsengő kórusba olvadtak a jobboldali pártok szólamai az orvosi kamaráéval és az egészségügyi szakszervezetekéivel. A zengő harmóniának sajátos bukéja van.

Mert a magyar doktor visít, mint a pengős malac
"Nem támogatja a kórháztörvény elfogadását a Magyar Orvosi Kamara - döntött a szervezet küldöttgyűlése. A közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatón a szervezet elnöke elmondta, a küldöttek többsége úgy látja, hogy a törvény nyomán nem várható érdemi javulás az egészségügyben. A küldöttek írásban véleményt nyilvánítottak egy esetleges szakmai demonstráció módjáról is." A hír 2001 decemberéből való, még az előző - Mikola-féle, szintúgy nemzetnyomorító - kórház-privatizációs törvényt övező orvoskari tutti egyik fermátája.

Mert a magyar doktor visít, mint a pengős malac, ha bármi vállalkozásszerűség látszik beékelődni közé meg a társadalombiztosításnak csúfolt osztó állami mancs közé (érthetetlenül, mert ha muszáj neki - l. a háziorvosi praxisokat -, egész jól elvan; a régi jó maszek rendelőkről nem is beszélve). Mindegy neki, hogy lebutított, "nonprofit" jól vajazható-lobbizható reformocskáról (Mikola-törvény), vagy netán reménytelenül körülbástyázott, korlátozott, tőkeemelős, "profitorientált" jól vajazható-lobbizható reformocskáról (Csehák-törvény) van szó, zeng az aggódók kara.

Merthogy "az egészségügyi ellátás nem lehet haszonelvű". (Nem-e? Ugye viccelni tetszik, doktor úr? Hálapénz, honorárium?) És ugyanazzal a tüdővel, hogy "a jelenlegi finanszírozási rendszerben" nincs, aki tőkét rakna a rendszerbe, mert csak ráfizethet. Józan paraszti ésszel (vagy vulgárliberális demagógiával, ahogy tetszik) azt gondolhatnánk, hogy akkor mi a gond? Hiszen ha nincs haszon a buliban, a vállalkozó nem jön, minden marad a régiben, minek óbégatni. Persze ha van, akkor még netán kiderülhet, hogy esetleg mégis lehet jobban csinálni...

kezében a keservesen megtöltött pisispohárral
Nincs annál felemelőbb, mint amikor az orvosi bornírtsággal megtámogatott politikai számítás leíratja a köztársasági elnökkel azt a gyöngyszemet, hogy "fennáll a veszélye, hogy a magas szintű ellátáshoz való egyenlő hozzáférés lehetősége jelentősen csökken". Csökken a semmi. Jelentősen. Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. Én biciklivel megyek.

"Milyen jó, hogy mindenkinek egyformán joga van befizetni egy apartmanra a Telkibe" - mereng az ember, miközben - kezében a keservesen megtöltött pisispohárral - áttöri magát a kartonozó ablaka előtt összetömörült katatón betegtömegen. Dédanyáim korában a puszták népe vagy eljutott Boldog Batthyány-Strattman herceg szegénykórházába, vagy nem. (Vagy nem.) Ha koszorús költő volt valaki, reménykedhetett, hogy Hatvany báró befizeti meghalni a Siestába, az OTI ekkora egyenlőségre nem volt elég.

A létezett szocializmus állampolgári jogon járó egészségügyi ellátásában az elfekvő felfekvéses "ketteskéjének" meg az elvtársnak a Kútvölgyiben is megvolt az egyenlő hozzáférési lehetősége. Most meg, ugye, állunk itt a folyosón, a pohárral, tessék mondani, néni, itt mennyit szokás? Csodálatos, hogy a tömeghatás reális reményével lehet még mindig aggódni soha nem létezett jogokért.

(A lírai historizálásban tapicskoló szerzőt elöntik a demagógia veres hullámai: Ebben a százados történetben egy dolog mindig ugyanolyan volt: a fehér köpenyes sleppje élén az osztályon átvonuló főorvos úr arcán a kegyúri felsőbbség.)